Tupakka- ja nikotiinituotteet altistavat parodontiitille
Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudoksen tulehdus on merkittävä kansantauti. Professori Pekka Ylöstalo kertoo, miksi tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen on keskeistä sen hoidossa.
Parodontiitin Käypä hoito -suositus päivitettiin alkuvuonna 2025. Siinä nostetaan esille tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy osana parodontiitin ehkäisyä ja hoitoa.
”Tiedetään, että parodontiitilla on kolme yleisesti hyväksyttyä riskitekijää: ne ovat huono suuhygienia, huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes – ja tupakointi. Tupakoivien potilaiden osalta on myös todettu, että parodontiitin hoitotulokset ovat heillä muita heikompia”, kertoo parondotologian ja geriatrisen hammaslääketieteen professori Pekka Ylöstalo.
Tupakoivien potilaiden osalta on todettu, että parodontiitin hoitotulokset ovat muita heikompia
Tupakoinnin lisäksi Käypä hoito -suosituksessa kuitenkin mainitaan myös nikotiinituotteet.
”Maailma on muuttunut ja muiden nikotiinituotteiden käyttö on lisääntynyt huomattavasti”, Ylöstalo toteaa.
Nikotiinipussit näkyvät jo suun terveydessä
Nikotiinipussien myynti vapautui vuonna 2023 ja niiden käyttö näkyy jo hammaslääkärin vastaanotolla. Käypä hoito -suosituksessa todetaankin, että limakalvon paksuuntumista ja haavautumista sekä ikenien vetäytymistä on havaittu myös nikotiinipussien käyttäjillä.
Ikenien vetäytymistä on havaittu myös nikotiinipussien käyttäjillä
Ylöstalo selvittää, että nuuskan ja nikotiinipussien käyttö vaikuttaa pääasiassa paikallisesti.
”Kohdassa, jossa nuuska- tai nikotiinipussia pidetään, ien voi vetäytyä ja siinä voi esiintyä poikkeuksellista paksuuntumista ja myös punaisuutta. Ikenen normaalista poikkeava väri kertoo kiinnityskudoksen tulehduksesta, jonka seurauksena hammasta ympäröivä pehmyt- ja kovakudos voi tuhoutua, mikä näkyy päällepäin ikenen vetäytymisenä.”
Parondontiitti ei ole harmiton vaiva
Parondontiitti alkaa ientulehduksesta. Kun tulehdus etenee hampaan syvemmälle hampaan kiinnityskudoksiin, kyse on parodontiitista.
”Ruotsiksi parodontiitti on tandlossningssjukdom – hampaan menetystauti. Nimi kuvastaa sitä, mihin parodontiitti voi hoitamattomana johtaa.”
Parodontiitti vaikuttaa haitallisesti kokonaisterveyteen
Kyseessä ei ole mikään harmiton vaiva, vaan kansantauti, jolla on merkitystä ihmisen kokonaisterveyteen. Tutkimukset ovat vahvistaneet käsityksen, että parodontiitissa bakteereita pääsee verenkierron kautta elimistöön ja että parodontiitti aiheuttaa elimistöön matala-asteisen tulehdustilan. Tätä kautta parodontiitti vaikuttaa esimerkiksi verenkiertoelimistöön.
Ylöstalon mukaan parodontiitti voi liittyä myös raskauskomplikaatioihin ja reumaan. Vahvin näyttö on kuitenkin diabeteksesta.
”Hoitokokeissa on todettu, että diabeteksen hoitotasapaino paranee, kun parodontiitti on hoidettu. Myös verenpainetta on saatu laskettua parondontiitin hoidolla.”
Hammaslääkärin avulla nikotiinista eroon
Ylöstalo toteaa, että suun terveydenhuollon ammattilaisilla on tietoa myös nikotiinista vieroituksesta.
”Opetamme hammaslääkäriopiskelijoille, että heidän pitää ammattihenkilöinä olla mukana vieroitusprosessissa ja motivoida lopettamaan. Hammaslääkäreillä on myös mahdollisuus kirjoittaa lääkeresepti nikotiinivieroitukseen.”
Ylöstalon mukaan parodontiitti paranee paremmin, jos potilas ei tupakoi tai jos tupakoiva potilas lopettaa tupakoinnin. Myös nuuskan tai nikotiinipussien käytön lopettaminen nopeuttaa paranemista, joskin havaittavat paranemistulokset liittyvät pääasiassa paikallisten muutosten paranemiseen.
Nikotiinilla on jo itsessään vaikutuksia suun terveyteen
Lisäksi nikotiinilla on jo itsessään vaikutuksia suun terveyteen. Nikotiinin vaikuttaa haitallisesti immunologiseen vasteeseen ja verisuonien toimintaan. Nämä muutokset selittävät osin sen, miksi ienverenvuoto on tupakoijilla muita vähäisempää. Tupakoivilla hampaan ympäryskudosten sairaudet, ientulehdus ja parodontiitti, voivat jäädä sairauden alkuvaiheessa huomaamatta, mikä voi johtaa hoidon aloituksen viivästymiseen ja pahimmillaan sairauden etenemiseen hoitamattomana.
Pekka Ylöstalo
