fbpx

Irti henkisestä nikotiinikoukusta

Mitä tupakointiin liittyvä psyykkinen riippuvuus on – ja miten siitä voi päästä eroon? Kysyimme päihdepsykiatri Juha Kemppiseltä, joka on perehtynyt riippuvuuksien hoitoon kolmen vuosikymmen ajan.

Nikotiinin aiheuttama fysiologinen riippuvuus on tutkitusti voimakas ja sitä on verrattu jopa heroiiniriippuvuuteen. Silti tupakoinnin lopettaminen olisi yksinkertaisempaa, jos kyse olisi ainoastaan fysiologisesta riippuvuudesta.

Nikotiinin aiheuttama fysiologinen riippuvuus on tutkitusti voimakas

Päihdepsykiatri Juha Kemppisen mukaan nikotiiniriippuvuus muodostuu fysiologisesta, psyykkisestä ja sosiaalisesta riippuvuudesta – eikä niitä voi täysin erottaa toisistaan. Sen lisäksi, että elimistö itse vaatii nikotiinia, myös psyykkiset ja sosiaaliset ärsykkeet laukaisevat fysiologisia oireita. Esimerkiksi huumeriippuvaiset saavat usein vieroitusoireita palatessaan kulmille, joilla ennen käyttivät huumeita.

”Ihminen oppii yhdistämään tupakoinnin ja sen vaikutukset tiettyihin tilanteisiin. Kyse on ehdollistumisesta.”

Tupakoinnilla säädellään tunteita ja rytmitetään arkea

Suurin osa tupakoivista sytyttää savukkeen, koska pyrkii pitämään fysiologiset vieroitusoireet poissa. Sen lisäksi tupakointi on kuitenkin voimakkaasti kytköksissä tunteiden säätelyyn ja arjen rytmiin.

”Moni on oppinut liittämään tupakoinnin esimerkiksi taukoihin työpaikalla. Ilman tupakointia ei sitten enää tiedäkään, mitä tauolla tekisi. Työttömänä taas saatetaan tupakoida tylsistymisen vuoksi.”

Tupakoimalla yritetään lievittää ahdistusta tai stressiä

Tupakoimalla yritetään Kemppisen mukaan usein lievittää esimerkiksi ahdistusta ja stressiä.

”Psyykkisen riippuvuuden kanssa on helpompi pärjätä silloin, kun voi hyvin, mutta ahdistuneena tai stressaantuneena ihminen on taipuvaisempi retkahtamaan. Todellisuudessa tupakointi kuitenkin lisää ahdistuksen tunnetta 10–15 prosenttia.”

Tupakoinnin lopettamiseen voi liittyä myös mielialan laskua, kun elimistö ei saa nikotiinia, johon se on tottunut. Nikotiinista irti pyrkivän onkin suositeltavaa etsiä keinoja, joilla mieltään voi piristää.

”Liikunta on tutkitusti tehokas mielialan nostattaja. Myös esimerkiksi kaverin kanssa juttelu voi auttaa.”

Hankaliin hetkiin voi varautua etukäteen

Kemppisen mukaan kannattaa olla realistinen ja myöntää avoimesti, että tupakoinnin lopettamiseen liittyy myös negatiivisia tunteita. Ne voivat kestää viikkoja tai jopa kuukausia – ja niiden kanssa on opittava tulemaan toimeen.

”Jos etukäteen tietää, millaisia vastuksia on tulossa, niihin on helpompi varautua. Ammattilaisen kanssa voi miettiä, missä tilanteissa tupakoi ja mikä päivän savukkeista on välttämättömin. Sen jälkeen on mahdollista etsiä keinoja selvitä näistä tilanteista ilman tupakointia.”

Negatiivisille tunteille voi etsiä myönteisiä selityksiä

Kemppinen suosittelee yksityiskohtaisia ohjeita lopettamiseen. Niihin kuuluisi myös ohjeistus siitä, mitä esimerkiksi ahdistuksen iskiessä tehdään – oli keinona sitten kävelylenkki tai soitto ystävälle.

”Negatiivisia tunteita voi myös helpottaa etsimällä niille myönteisiä selityksiä. Esimerkiksi ahdistuksen tunnetta voi pitää merkkinä siitä, että pian alkaa tapahtua positiivisia asioita; terveys kohenee ja rahaa säästyy.”

Tupakoinnista kysyttävä terveydenhuollossa

Tupakoinnin lopettaminen vaatii usein monta yritystä, mutta Kemppisen mukaan aiemmista epäonnistumisista voi oppia.

”Ensin pitää pystyä lopettamaan ja sen jälkeen lopettamista on ylläpidettävä. Tarvitaan siis myös retkahtamisen ehkäisytaitoja. Kolme ensimmäistä viikkoa ovat usein hankalimmat, mutta jos pystyy olemaan kaksi kuukautta tupakoimatta, mahdollisuus onnistua on jo hyvä.”

Valitettavasti harva onnistuu lopettamaan ilman ammattilaisen apua. Psyykkisen riippuvuuden selättämisessä pelkkä nikotiinikorvaushoito ei välttämättä auta, mutta ammattilainen voi tsempata ja tukea pystyvyyden tunnetta.

Ammattilainen voi tsempata ja tukea

Toisaalta jo kimmoke lopettamiseen voi tulla terveydenhuollosta, jos tupakointi otetaan vastaanotolla puheeksi.

”Tupakoijista noin seitsemänkymmentä prosenttia tapaa vuoden aikana jonkun terveydenhuollon ammattilaisen. Näyttö lyhyen mini-intervention vaikutuksista tupakoinnin lopettamisyrityksiin on erinomainen.”