fbpx

Ben Zyskowicz: tupakansavu pois kodeista

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin mukaan tupakoinnin kieltäminen taloyhtiöiden parvekkeilla on liian monimutkaista. Terveys tulisi mieltää ihmisen perusoikeudeksi – tupakoinnin sijaan.

Tupakansavu ei enää moneen vuoteen ole kiusannut esimerkiksi ravintoloiden asiakkaita, mutta moni altistuu silti kotonaan naapurin tupakoinnille. Miksi tupakointia taloyhtiöiden parvekkeilla ja asunnoissa ei yksinkertaisesti kielletä laissa?

”Itse en näe mitään estettä sille, että parveketupakointi kiellettäisiin laissa”, Ben Zyskowicz toteaa.

Zyskowiczin mielestä luonteva askel olisi kuitenkin asunto-osakeyhtiölain muuttaminen.

”Lakia tulisi muuttaa siten, että tupakointikielto voitaisiin asettaa taloyhtiöissä enemmistöpäätöksellä. Näinhän menetellään jo monien muidenkin taloyhtiötä koskevien asioiden kohdalla.”

Byrokratia jarruttaa savuttomuutta

Tällä hetkellä parveketupakointikieltoa koskeva yhtiöjärjestyksen muutos vaatii kaikkien osakkaiden suostumusta. Käytännössä siis jo yksi tupakointikieltoa vastustava henkilö voi vesittää taloyhtiön savuttomuuden.

Kaiken tämän riemun saa taloyhtiö maksaa.

”Tupakointikiellon hakeminen parvekkeille on naurettavan vaikea ja byrokraattinen prosessi. Ensin jokainen osakas ja asukas on kutsuttava erikseen kokoukseen. Jos päätös tupakoinnin kieltämiselle saadaan, on käännyttävä kaupungin puoleen ja kerättävä kaiken maailman pohjapiirroksia, lisäselvityksiä ja liitteitä. Kaiken tämän riemun saa taloyhtiö maksaa”, Zyskowicz puuskahtaa.

Terveys tupakointia tärkeämmäksi

Zyskowicz kertoo, että parveketupakoinnin kieltämistä on vastustettu politiikassa yksilön oikeuksiin vedoten. Hän pitää perustelua kummallisena.

”Viimeksi, kun parveketupakointi oli esillä eduskunnassa, perustuslakivaliokunta tarkasteli sitä lähinnä tupakoitsijan oikeuksien kannalta sen sijaan, että olisi nähnyt asian tupakoimattomien naapureiden näkökulmasta.”

Oikeus terveyteen on tärkeämpi kuin oikeus tupakointiin.

Vielä enemmän soraääniä syntyy, kun aletaan puhua tupakoinnin kieltämisestä asuntojen sisällä.

”Silloin kysytään, missä tupakoivalla on mahdollisuus tupakoida, jos parvekkeilla ja piha-alueilla on jo tupakointikielto. Jos halutaan edetä mahdollisimman nopeasti, olisi helpompaa muuttaa vain tämä parveketupakointipuoli.”

Toisaalta savu kulkeutuu usein myös asunnoista toisiin.

”Tupakointikielto asunnoissa totta kai rajoittaisi tupakoivan yksilön vapautta, mutta toiseen vaakakuppiin pitää asettaa ihmisten terveyden suojelu. Itse pidän tupakoimattoman naapurin oikeutta terveyteen tärkeämpänä kuin tupakoivan naapurin oikeutta tupakoimiseen.”

Nopea tie on mahdollinen

Zyskowicz uskoo, että parveketupakoinnin kieltämistä olisi mahdollista yksinkertaistaa hyvinkin nopeasti. Hallitus voisi antaa eduskunnalle esityksen siitä, että tupakointikiellon saisi taloyhtiöihin enemmistöpäätöksellä. Ratkaisu asiaan voisi tulla eduskunnalta muutamassa viikossa.

”Se olisi nopea tie, jossa monimutkaiset ja byrokraattiset käytännöt heitettäisiin kerralla romukoppaan. Sen jälkeen asunto-osakeyhtiölakia voisi täsmentää niin, että tupakointikieltoa jatkuvasti rikkovan henkilön asunto voitaisiin tarvittaessa ottaa haltuun.”

Ratkaisu voisi tulla eduskunnalta muutamassa viikossa.

Zyskowiczin mukaan savuton Suomi on yhteinen tavoite, johon politiikassa suhtaudutaan valtaosin myönteisesti. Politiikan piirissä on kuitenkin erilaisia näkemyksiä siitä, millaisiin askeliin ollaan valmiita.

Zyskowiczin mielestä tupakointia taloyhtiöissä tulisi pystyä rajoittamaan kuten muutakin tupakointia yhteiskunnassa.

”En usko, että kukaan enää tänä päivänä haluaa palata aikaan, jolloin esimerkiksi ravintoloissa ja työpaikoilla tupakoitiin. Silti ravintola- ja työpaikkatupakoinnin rajoittamista pidettiin aikanaan mahdottomana ajatuksena.”