Tupakkayhtiöille kanne lapsityövoiman käytöstä ja riistosta
Uutinen
|
Asianajotoimisto Leigh Day vaatii British American Tobacco- ja Imperial -yhtiöiltä korvauksia lapsi- ja pakkotyövoiman käytöstä. Asianajajan mukaan kyseessä on klassinen esimerkki nykypäivän orjuudesta.
”Asiakkaamme elävät hirvittävissä ja terveydelle haitallisissa olosuhteissa Malawin tupakkaviljelmillä. He raatavat useita kuukausia toivoen, että heille maksetaan kauden lopussa. Usein he eivät saa mitään, samalla kun tupakkayhtiöt ansaitsevat valtavia voittoja näillä viljelmillä tuotetusta tupakasta”, Leigh Dayn osakas Oliver Holland toteaa Leigh Dayn tiedotteessa.
”Tämä on klassinen esimerkki nykypäivän orjuudesta, jossa monikansalliset yhtiöt riistävät kehitysmaiden asukkaita orjatyötä vastaavissa olosuhteissa. Asiakkaamme ovat jättäneet vaatimuksensa Lontoon korkeimpaan oikeuteen toivoen saavansa oikeutta.”
The Guardian -lehden mukaan korvauksia perätään yhteensä 7020 työntekijälle, joiden joukossa on sekä lapsia että aikuisia.
British American Tobacco -yhtiön, BAT:n bruttovoitot ovat olleet yli 8,3 miljardia puntaa ja Imperialin vastaavasti 1,6 miljardia puntaa vuonna 2019. Sen sijaan työntekijät Malawissa ansaitsevat vain vähän tai eivät lainkaan. He elävät syrjäisillä maatiloilla heikoissa olosuhteissa ja kärsivät ruoan vähäisyydestä.
”On masentavaa, että vuonna 2020 kaksi Ison-Britannian suurimmista monikansallisista yhtiöistä hyötyy lapsityövoiman käytöstä. Savukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden myynnissä on jo riittävästi kirousta yhteiskunnalle, mutta sen tekeminen lapsityövoimalla on todella järkyttävää”, asianajotoimiston toinen perustajaosakas Martyn Day toteaa.
Pitkät päivät raskaissa olosuhteissa
Malawilaiset tupakkaviljelijät, joita Leigh Day edustaa, syyttävät yhtiöitä siitä, että nämä ovat tietoisesti mahdollistaneet laittomat ja vaaralliset olosuhteet, joissa viljelijöiden ja heidän lapsensa täytyy rakentaa kotinsa mudasta, elää pienellä päivittäisellä maissiannoksella, työskennellä aamukuudesta puoleen yöhön seitsemänä päivänä viikossa sekä lainata rahaa ruokkiakseen perheensä kauden ajan.
Työ itsessään tehdään vaarallisissa olosuhteissa, joissa loukkaantumisen riski on suuri ja joissa altistutaan myrkyllisille torjunta-aineille ja lannoitteille ilman asianmukaisia suojausta. Lisäksi viljelmillä käsitellään suuria määriä märkiä tupakan lehtiä ilman tarvittavaa suojautumista, mikä altistaa työntekijät nikotiinimyrkytykselle.
Tupakkaviljelijöille maksetaan vasta sadon jälkeen, mutta viljelykulujen ja pienistä tuloista vähennettyjen lainojen jälkeen heidät voidaan jättää velkakierteeseen. Joissakin tapauksissa viljelijät ovat päätyneet myymään tyttärensä velkojen selvittämiseksi.
”Kuten BAT ja Imperial tietävät, tai niiden pitäisi tietää, maanviljelijöillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin saada omat lapsensa työskentelemään kolmen vuoden iästä lähtien varmistaakseen myyntikelpoisen sadon”, Leigh Day toteaa.
Viljelijät kärsivät myös tupakan polkuhinnoista. Tupakkateollisuus pitää Malawissa tupakan todellisen hinnan maan vähimmäishintojen alapuolella, mikä tarkoittaa, että tupakasta maksettu hinta on maailman alhaisimpia, alle kaksi dollaria kilolta.
Yhtiöitä arvostellaan myös siitä, että ne ovat luoneet peitejärjestelmät, joiden väitetään ehkäisevän lapsityövoimaa, pakkotyövoimaa ja vaarallisia työtapoja. Molemmat yhtiöt ovat hiljattain ilmaisseet valvovansa tuotantoketjujansa tarkasti ja suhtautuvansa lapsityövoiman käyttöön vakavasti.
Lehtijuttu johti kanteeseen
Kanne sai alkunsa The Guardian -lehden vuonna 2018 julkaisemasta artikkelista, jossa kerrottiin lapsityövoimasta sekä viljelyoloista Malawissa. Malawi on yksi johtavista tupakantuottajamaista, ja siellä viljellyt tupakan lehdet päätyvät savukkeissa ympäri maailmaa.
”Kanne voi vaikuttaa merkittävästi muihinkin yrityksiin, jotka toimivat alueilla, joissa on heikot työolot ja lapsityövoiman käyttö yleistä”, The Guardian -lehti arvioi.
Lähteet
Leigh Day (18.12.2020): Claim against tobacco giants by poverty stricken farmers in Malawi
The Guardian (18.12.2020): British American Tobacco BAT and Imperial tobacco firms profited from child labour, law firm alleges
The Guardian (25.6.2018): Special report: The children working the tobacco fields: ’I wanted to be a nurse’
Tupakka ja ihmisoikeudet
Tupakka rikkoo ihmisoikeuksia monin tavoin. Lue lisää aiheesta.
Katso myös: Tupakka ja lapsen oikeudet -raportti (pdf)