fbpx

Tupakan filtterit – haitta terveydelle ja ympäristölle

Tupakkateollisuus kehitti filtterit luodakseen mielikuvaa vähemmän haitallisista savukkeista. Todellisuudessa filtterit voivat aiheuttaa lisähaittaa tupakoivan terveydelle – ja ovat myös merkittävä ympäristöongelma.

Tutkimuksissa on osoitettu, etteivät filtterit vähennä tupakointiin liittyviä haittoja, vaan saavat tupakoivan hengittämään savua syvemmälle keuhkoihin. Sen lisäksi tupakoija hengittää ja nielee leikatun filtterin päästä irtoavia myrkyllisiä kuituja.

Tupakkateollisuudelle filtterit ovat kuitenkin olleet yksi tuotteiden markkinointikeino, sillä niiden avulla lanseerattiin ns. ”kevytsavukkeet”.  Esimerkiksi 1970- ja -80-luvuilla käyttöön otettujen filtterien rei’itysten väitettiin tekevän savukkeista miedompia. Todellisuudessa tupakoitsijat tukkivat filtterien reiät sormillaan ja ottavat syvempiä henkosia tyydyttääkseen nikotiininhalunsa. Tästä tupakkayritykset vaikenivat.

Nykyään mm. sanat ”light” ja ”mild” ovat tupakkapakkauksissa kiellettyjä. Myös esimerkiksi sanat ”natural” tai ”organic” ovat kiellettyjä, kuten myös makuun viittaavat sanat sekä tunnusomaiset maut. Tupakkayhtiöt keksivät kuitenkin uusia tapoja tehdä tuotteistaan houkuttelevia.

Uudenlaiset filtterit ovat keino markkinoida savukkeita

Tupakkayhtiöt kehittävät yhä erilaisia filttereitä ja mainostavat strategiaansa sijoittajille ja jälleenmyyjille.

Monet mainoksista sisältävät väitteitä parannelluista filttereistä. Esimerkiksi kiinteitä filttereitä mainostetaan paremmin muotonsa säilyttäviksi. Markkinointilauseilla välitetään mielikuvaa myös mm. puhtaudesta, paremmasta suodatuksesta, vähäisemmästä savun hajusta ja pehmeämmästä tupakointikokemuksesta. Tupakkayhtiöiden sijoittajille laatimissa raporteissa filtteri-innovaatioita luonnehditaan moderneiksi ja edistyksellisiksi ominaisuuksiksi, jotka lisäävät brändin suosiota.

Tupakkayhtiöt selvittävät parhaillaan mahdollisuutta käyttää biohajoavia filttereitä. Tutkijoiden mukaan niihin on syytä suhtautua varauksella. Myös biohajoavat filtterit levittäisivät ympäristöön haitallisia kemikaaleja.

Todennäköisesti tupakkateollisuus käyttäisi biohajoavia filttereitä markkinointikeinona ja loisi itsestään mielikuvaa vastuullisena yrityksenä maineensa puhdistamiseksi. Seurauksena voisi olla, että kuluttajat uskoisivat yhä filttereiden tekevän tupakoinnista vähemmän haitallista, mutta ilman ympäristöä kuormittavaa muovia.

Filtteri on muovia ja myrkkyjä

Tupakan filtterit ovat myös ympäristöhaitta ja yksi yleisimmistä maailman merien muoviroskista. Maailmanlaajuisesti arviolta 4,5 biljoonaa tupakantumppia heitetään vuosittain ympäristöön. Filtterit on tehty selluloosa-asetaatista, muovista, joka menettää vain 38 prosenttia massastaan kahdessa vuodessa ja sisältää useita ympäristöön liukenevia myrkkyjä.

EU:ssa ja Isossa-Britanniassa ei kuitenkaan ole onnistuttu rajoittamaan filtterien käyttöä. Filttereiden kieltäminen vähentäisi muovijätettä ja tukisi tupakoinnin torjuntaa tekemällä savukkeista vähemmän houkuttelevia.

”Kansanterveys- ja ympäristöyhteisöjen on aika yhdistää voimansa filttereiden kieltämiseksi – sekä ihmisten että planeetan eduksi”, tutkimusartikkelissa todetaan.

Lähde
Tobacco Control BMJ (26.4.2021): The ‘filter fraud’ persists: the tobacco industry is still using filters to suggest lower health risks while destroying the environment