fbpx

Tupakoinnista ongelmia savuttomissakin asuntoyhtiöissä

Parveketupakointiin liittyvät yhteydenotot lisääntyivät jo ennen korona-aikaa, ja ongelmia on jopa savuttomissa asuntoyhtiöissä, kertoo Kaisa Nisula M2-Kotien asukashallinnosta. Hänen mukaansa parveketupakoinnin kieltoprosessi saattaa kestää jopa vuoden.

”Parveketupakoinnin ongelmallisuus on nyt akuutimpi kuin aiemmin, kun ihmiset ovat koronan takia kotona enemmän. Ymmärrän todella hyvin asukkaita, jotka kärsivät kotonaan naapureiden tupakansavusta. Välillä tulee voimaton olo, kun yritetään etsiä ratkaisua näihin tilanteisiin. Voimattomuuden tunne on kuitenkin siirrettävä syrjään. Sen sijaan pitää miettiä, miten tilanne ratkaistaan”, Kaisa Nisula kuvailee.

Hän työskentelee asukashallinnon koordinaattorina M2-kodeissa, jonka kaikki uudet asuinkiinteistöt ovat jo savuttomia. Vanhoissa kiinteistöissä vuokrasopimukset vaihtelevat: savuttomuus kirjataan uusiin sopimuksiin, mutta vanhoilla sopimuksilla asuvat saavat sopimuksensa nojalla edelleen tupakoida asunnoissa ja parvekkeilla. Jos asuntoon tehdään laajempi Koti kuntoon -kunnostus, vuokrasopimukseen liitetään lisäsivu savuttomuudesta.

Miksi tupakoiva haluaa savuttomaan yhtiöön?

Nisula kertoo, että asukkaiden tupakointiin liittyviä asioita on jouduttu käsittelemään myös lähes kaikissa uusissa, savuttomissa yhtiöissä. Ajoittain asukkaille on jouduttu antamaan varoituksia ja jopa irtisanomaan savuttomissa kiinteistöissä tupakoivien vuokrasopimuksia.

”Savuttomaan asuntoon muuttavalle voi olla valtava pettymys, kun kotiin tuleekin naapurista tupakansavua. Olemme miettineet, miksi tupakoivat haluavat muuttaa savuttomaan asuntoyhtiöön. Syynä on ehkä kivan uuden asunnon saaminen. Ennen muuttoa on helppo suunnitella, että tupakoi jatkossa vain pihalla. Muuton jälkeen se ei käytännössä olekaan niin helppoa, ja sitten päädytään polttamaan asunnossa tai parvekkeella”, Kaisa Nisula pohtii.

”Tupakoivissa asukkaissa on kaksi ääripäätä. Toiset haistattelevat, jos tupakointi otetaan puheeksi ja pitävät kiinni ”minulla on oikeus tupakoida” -ajatuksesta. Osa hakee ratkaisuja hyvässä yhteistyössä. Monet eivät ole vain tulleet ajatelleeksi, että tupakointi häiritsee.”

Kaisa Nisulan mukaan ongelma ei liity ainoastaan parveketupakointiin, vaan edelleenkin on asukkaita, jotka tupakoivat myös asuntojen sisällä.

Parveketupakoinnin kieltoprosessi kestää liian kauan

Kaisa Nisula kertoo, että parveketupakointikiellon hakeminen vie useita kuukausia, jopa vuoden.

”Olemme saaneet vasta yhteen vanhaan yhtiöön parveketupakointikiellon, ja kiellon saaminen kesti kokonaisen vuoden. Kyseinen yhtiö sijaitsee Vantaalla. Toiseen, Helsingissä sijaitsevaan yhtiöön hakemus tehtiin elokuussa, mutta asian käsittely on yhä toukokuussa kesken.

Nisula uskoo, että asuntoyhtiöiden tupakointikiellot lisääntyvät jatkuvasti. Hänen käsityksensä mukaan myös muut asuntojen vuokraajat tekevät uudiskohteista lähes automaattisesti savuttomia. Vanhoissa yhtiöissä asia tuottaa päänvaivaa enemmän.

”Tupakointikieltojen hakemisesta pitäisi tehdä sujuvampaa. Kuntien ohjeistukset ovat kyllä selkeät, mutta käsittelyaikojen tulisi olla kohtuulliset. Yksi kysymys on myös se, miten tupakointikieltojen rikkomisesta voisi sanktioida. Voimme huoneenvuokralain perusteella antaa asukkaalle huomautuksen tai varoituksen, mutta monille nämä keinot tai sanktiot eivät toimi tarpeeksi vahvana pelotteena. Voisiko olla jokin kevyesti määrättävissä oleva laiminlyöntimaksu tai vastaava”, Kaisa Nisula pohtii.

M2-Kodit on Y-Säätiö-konsernin omistama ARA-vuokra-asumiseen keskittynyt yhtiö. M2-Kodeilla on 10 500 vuokra-asuntoa ympäri Suomea 30 paikkakunnalla.

Parveketupakointi selkokielellä

Tiedätkö, miten toimia, jos naapurista tulee tupakansavua asuntoosi, parvekkeellesi tai pihamaallesi?

Tutustu ohjeeseen ja ohjevideoon Parveketupakointi-sivulla.