USA keskeytti tupakan maahantuonnin Malawista

Yhdysvaltain tulli- ja rajavartiolaitos, Customs and Border Protection, on kieltänyt tupakan maahantuonnin Malawista pakko- ja lapsityövoiman käyttöön liittyvien tietojen perusteella.

Yhdysvaltain marraskuussa ilmoittama päätös voi vaikeuttaa Malawin tupakan vientiä myös muihin maihin. CNN:n mukaan tämän tyyppiset pakotteet ovat Yhdysvalloissa poikkeuksellisia, mutta niiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Tupakan maahantuonnin keskeytys on keino havahduttaa Malawi pakkotyövoiman käytön ongelmaan.

The Exchangen mukaan lapsityövoimaa käytetään Malawissa runsaasti edelleen, vaikka asiaan on pyritty puuttumaan. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan 38 prosenttia maan 5-17-vuotiaista lapsista oli töissä. Myös Malawin maatalousministeri Kondwani Nankhumwa on myöntänyt lapsi- sekä pakkotyövoiman käytön maassa.

Lapsityövoimaa käytetään muun muassa sadonkorjuutyössä tupakkaviljelmillä, mikä uhkaa terveyttä esimerkiksi nikotiinimyrkytykselle, torjunta-aineille, kemikaaleille ja ankarille sääolosuhteille altistumisen vuoksi.

Kanne työntekijöitä vastaan vireillä

Malawin tupakanviljelyssä tapahtuvat ihmisoikeusloukkaukset tulivat huomion kohteeksi myös Euroopassa, kun brittiläinen lakiyhtiö Leigh Day ilmoitti lokakuussa valmistelevansa kannetta British American Tobaccoa (BAT). Kanne nostetaan 2000 malawilaistyöntekijän puolesta. Heidän joukossaan on satoja lapsia – syynä pakkotyö ja huonot palkat.

British American Tobacco, joka sanoo suhtautuvansa lapsityövoiman käyttöön äärimmäisen vakavasti, kiistää väärinkäytökset. Yhtiö on ilmoittanut ostavansa tupakan Malawista kansainvälisiltä jälleenmyyjiltä, joita vaaditaan sitoutumaan lapsi- ja pakkotyövoiman kieltäviin toimintamalleihin.

Talouden näkökulmasta tupakka on Malawin tärkein viljelykasvi. The Exchangen mukaan tupakan osuus on 60 prosenttia ulkomaan valuuttatuloista ja 25 prosenttia verotuloista.

Lähteet
CNN (1.11.2019): US suspends tobacco imports from Malawi over forced child labor allegations
The Exchange (10.1.2020): US restricts tobacco imports from Malawi