Tupakkayhtiöiden kerrottava totuus tupakoinnin haitoista vähittäismyyntipisteissä Yhdysvalloissa

Tupakkayhtiöt ovat vuosikymmenien ajan valehdelleet tupakoinnin terveysriskeistä.

Vuonna 2006 Yhdysvalloissa piirituomari Gladys Kessler totesi, että suuret yhdysvaltalaiset tupakkayhtiöt olivat rikkoneet liittovaltion lakia (RICO, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) rikollisesta toiminnasta. Ne ovat osallistuneet vuosikymmenien ajan salaliittoon ja valehdelleet amerikkalaisille tupakoinnin terveysvaikutuksista ja niiden markkinoinnista lapsille.

Päätöksessään tuomari Kessler määräsi, että tupakkayhtiöiden tulee kertoa amerikkalaisille totuus tupakoinnin ja pakkotupakoinnin tappavasta vaikutuksesta ja tupakoinnin aiheuttamasta nikotiiniriippuvuudesta. Nämä korjaavat lausunnot hän määräsi julkaistaviksi sanomalehdissä, tv-mainoksissa, yritysten omilla verkkosivuilla, savukepakkauksissa sekä kaupoissa tupakkaa myyvien pisteiden vieressä. Tällöin tupakkayhtiöt aloittivat pitkän oikeustaiston näiden ”korjaavien tiedonantojen” heikentämiseksi ja julkaisemisen viivyttämiseksi. Yhtiöt onnistuivatkin viivyttämään 16 vuotta niiden julkaisemista kaupoissa.

Viivyttely päättyi lopulta, kun oikeus päätti vuonna 2022, että tupakkayhtiöiden on kiinnitettävä korjaavia tiedonantoja maan noin 200 000 savukkeita myyvään vähittäismyymälään. Nämä kyltit on laitettava esiin 1.7.-30.9.2023 välisenä aikana myymälöihin ja pidettävä näkyvillä 21 kuukautta. Kylttien pitää olla englanniksi ja espanjaksi alueilla, joissa on huomattava espanjankielinen väestö.

Lähteet
Campaing for Tobacco Free Kids (27.6.2023): U.S. Racketeering Verdict: Big Tobacco Guilty as Charged
Campaing for Tobacco Free Kids (27.6.2023): U.S. Racketeering Verdict: Big Tobacco Guilty as Charged: Timeline: United States v. Philip Morris USA Inc., et al.