Irlanti ottaa maailman ensimmäisenä terveysmerkinnät alkoholituotteisiin

Irlanti on ensimmäinen maa maailmassa, joka velvoittaa laittamaan alkoholituotteisiin kattavat terveysvaroitusmerkinnät.

Alkoholituotteissa on oltava mm. tuotteen kaloripitoisuus ja alkoholin määrä grammoina. Lisäksi niihin tulee laittaa varoitukset alkoholin käytöstä raskauden aikana sekä alkoholista aiheutuvien maksasairauksien ja kuolemaan johtavien syöpien riskeistä. Merkinnät ohjaavat käyttäjät myös verkkosivuille lisätietojen saamiseksi. Laki tulee voimaan 22.5.2026.

Ministeri Donnellyn mukaan alkoholituotteiden kattavan terveysmerkinnän käyttöönoton myötä ”voimme tehdä tietoisen päätöksen omasta alkoholinkulutuksestamme”.

Healthy Ireland -tutkimuksen mukaan huomattava osa irlantilaisista kuluttajista ei ole tietoisia alkoholin käytön terveyshaitoista. Vastaajista seitsemän prosenttia piti pienen alkoholimäärän nauttimista turvallisena raskauden aikana, kun taas yhdeksän prosenttia ei ollut varma. Lisäksi 79 prosenttia ei ollut tietoinen alkoholin aiheuttamasta rintasyövän riskistä, 60 prosenttia suolistosyövän riskistä, 49 prosenttia alkoholin kulutuksen ja korkean verenpaineen välisestä suhteesta ja 52 prosenttia mahahaavan riskistä. 15–24-vuotiaat olivat vähemmän tietoisia runsaan juomisen riskeistä kuin muut ikäryhmät.

Vuosien 2019–2020 kansallisen huume- ja alkoholitutkimuksen mukaan alkoholia käyttävistä 60 prosenttia joi runsaasti alkoholia kuukausittain ja 24 prosenttia viikoittain.  Global Burden of Disease -tietojen mukaan vuonna 2019 Irlannissa arviolta 4,8 prosenttia kaikista kuolemista johtui alkoholista.

Maailman terveysjärjestön (WHO) alkoholia ja syöpää käsittelevän vuoden 2020 Euroopan alueen raportin tiedot osoittivat, että lievä tai kohtalainen juominen aiheutti noin 23 000 uutta syöpätapausta vuonna 2017. Lähes puolet näistä tapauksista oli naisten rintasyöpää.

Lähde
Irish Medical Times (23.5.2023): Ireland introduces world’s first comprehensive health labelling on alcoholic products