Sähkösavukkeen ja savukkeiden yhteiskäyttö kohottaa aivohalvauksen riskiä

Nuorten aikuisten aivohalvausriski kasvaa merkittävästi tupakoinnin ja sähkösavukkeen yhteiskäytössä.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan savukkeen ja sähkösavukkeen yhteiskäyttö aiheuttaa nuorille aikuisille lähes kaksinkertaisen aivohalvausriskin verrattuna tupakoitsijoihin. Tupakoimattomiin verrattuna yhteiskäytön riski on lähes kolminkertainen.

American Journal of Preventive Medicine ’ssä julkaistu tutkimus osoitti sähkösavukkeen vaikuttavan haitallisesti tupakoitsijan verisuoniin, sydämeen ja aivoihin. Tutkimuksen johtaja Tarang Parekh George Masonin yliopistolta toteaa MedicalXpress -julkaisulle, että tupakointi on tiedetty jo pitkään aivohalvauksen merkittävimpänä riskitekijänä, mutta uusi tutkimus osoittaa yhteiskäytön aiheuttavan vielä suuremman riskin.

”Tämä on tärkeä viesti nuorille tupakoitsijoille, jotka pitävät sähkösavukkeita turvallisempana vaihtoehtona. Alamme ymmärtää sähkösavukkeen ja savukkeiden yhteiskäytön terveysvaikutuksia, ja ne eivät ole hyvät.”

Riski ei kuitenkaan kohonnut koskaan tupakoimattomilla sähkösavukkeen käyttäjillä. Tämä voi johtua sähkösavukkeiden käyttäjien suhteellisen nuoresta iästä, heidän paremmasta sosioekonomisesta asemastaan, paremmasta vakuutusturvasta sekä normaalista sydän- ja verisuoniterveydestä, jotka kokonaisuudessaan liittyvät parempaan terveyteen ja hoitoon pääsyyn. Tutkimuksessa pelkästään sähkösavukkeen käyttäjistä lähes 70 prosenttia oli 18-24-vuotiaita, kun tupakoitsijoista lähes puolet oli 35-44-vuotiaita.

Tutkimus antaa viitteitä myös siitä, että aivohalvauksen riski ei pienene merkittävästi tupakoinnista sähkösavukkeeseen siirryttäessä.

Lähteet
MedicalXpress (7.1.2020): Young adults using both e-cigarettes and combustible cigarettes at significantly higher risk of stroke
American Journal of Preventive Medicine (6.1.2020): Risk of Stroke With E-Cigarette and Combustible Cigarette Use in Young Adults