Saastuttaja maksamaan – tupakan filttereiden valmistajien osallistuttava roskankeräyksen kustannuksiin

Tupakan filtterit sisältävät muovia, joka saastuttaa rantoja ja vesistöjä. Filttereiden valmistajat joutunevat jatkossa kantamaan vastuunsa roskankeräyksen aiheuttamista kustannuksista. Ympäristöhaitoista tulisi myös kertoa pakkausmerkinnöissä.

Euroopan parlamentti ja komissio tekivät joulukuussa alustavan sopimuksen kertakäyttöisten muovituotteiden kieltämisestä EU:ssa. Kertakäyttöisiä muovituotteita ovat esimerkiksi mehupillit, muoviaterimet ja muoviset vanupuikot.

Säädöksiä halutaan kiristää myös tupakkatuotteiden osalta, sillä savukkeiden filtterit sisältävät muovia. Euroopan parlamentti totesi lokakuussa antamassaan tiedotteessa, että tupakantumppi voi saastuttaa 500-1000 litraa vettä ja tielle heitettynä sen hajoaminen voi kestää 12 vuotta.

Parlamentin ja komission alustavassa sopimuksessa vahvistetaan erityisesti tupakan osalta niin sanottua saastuttaja maksaa -periaatetta. Tämä tarkoittaa tuottajan vastuun lisäämistä niin, että savukkeiden filtterien valmistajat joutuisivat jatkossa osallistumaan roskankeräyksestä aiheutuviin kustannuksiin. Lisäksi sopimuksessa säädetään pakollisista pakkausmerkinnöistä, joissa kerrotaan maahan heitettyjen tupakantumppien haitallisista ympäristövaikutuksista.

Sekä Euroopan parlamentin että komission on hyväksyttävä alustava sopimus, jotta se tulisi laiksi. Ympäristövaliokunta äänestää asiasta tammikuussa 2019.

Mikäli alustava sopimus hyväksytään, laki kertakäyttöisten muovituotteiden astuu voimaan vuonna 2021.

Lähde
Euroopan parlamentti (14.12.2018):  Parliament and Council agree drastic cuts to plastic pollution of environment

Lisää tietoa

Lue myös Suomen ASH:n aiempi uutinen aiheesta.