EU:ssa kielto kertakäyttömuoville – myös tupakantumppien muovijätettä vähennettävä

UUTINEN 25.10.2018

Euroopan parlamentti on hyväksynyt lakiehdotuksen, joka kieltäisi kertakäyttöisten muovituotteiden myynnin vuodesta 2021 alkaen. Lisäksi parlamentti haluaa vähentää tupakkatuotteiden muovijätettä merkittävästi.

Tupakkatuotteista erityisen ongelmallisia ovat savukkeiden filtterit, joissa on käytetty muovia. Parlamentin mukaan tupakantumppien muovijätettä tulisi vähentää 50 prosenttia vuoteen 2025 mennessä ja 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

”Yksi tupakantumppi voi saastuttaa 500-1000 litraa vettä ja tielle heitettynä sen hajoaminen voi kestää 12 vuotta”, todetaan Euroopan parlamentin tiedotteessa.

Kertakäyttöisiä muovituotteita ovat muun muassa muoviset aterimet, vanupuikot ja juomapillit. Muovi ei ainoastaan roskaa rantoja ja meriä, vaan päätyy myös mereneläviin, muihin eläimiin ja ihmisten sisäelimiin. Euroopan parlamentin tiedotteen mukaan yli 70 prosenttia merten roskista on kertakäyttöisiä muovituotteita.

Suomessa tupakkatuotteiden muovijätteen vähentämiselle ei toistaiseksi ole asetettu yhtä tarkkoja tavoitteita. Ympäristöministeriön yhteistyöryhmän laatimassa Muovitiekartta Suomelle –julkaisussa esitetään toimia, joilla muoveista aiheutuvia haittoja voidaan vähentää. Tupakka mainitaan julkaisussa ainoastaan kerran: kaupunkeja, kuntia, tapahtumajärjestäjiä ja muita toimijoita haastetaan rajoittamaan tupakointia yleisillä uimarannoilla.

 

Lähteet
Euroopan parlamentti (24.10.2018): Plastic Oceans: MEPs back EU ban on throwaway plastics by 2021
Ympäristöministeriö (16.20.2018): Vähennä, vältä, kierrätä ja korvaa – muovitiekartta Suomelle