Deutsche Welle: Tupakointi tappaa myös planeetan

Tupakka aiheuttaa vakavaa haittaa terveydelle, mutta myös tupakan ympäristövaikutukset ovat merkittävät, Deutsche Welle -lehti kertoo artikkelissaan.

Joka vuosi maailmalla tuotetaan 6 biljoonaa savuketta, uutisoi Deutsche Welle -lehti helmikuussa 2019. Lehden  mukaan suurin osa tupakan aiheuttamasta hiilijalanjäljestä syntyy kasvatuksesta ja tupakanlehtien kuivaamisesta. Kasvatukseen tarvitaan paljon viljelysmaata, vettä ja energiaa, mutta myös torjunta-aineita ja lannoitteita, jotka saastuttavat jokia ja pohjavesiä sekä hajottavat maaperää.

Artikkelissa kerrotaan Imperial College Londonin tutkijoiden arviosta, jonka mukaan tupakkateollisuuden vuotuiset kasvihuonepäästöt vastaavat Israelin tai Perun valtioiden päästöjä. Fossiilisia polttoaineita tupakan tuotanto kuluttaa vuosittain saman verran kuin esimerkiksi Uusi-Seelanti tai Unkari.

Unfairtobacco-organisaation johtaja Sonja von Eichborn kertoo Deutsche Wellelle, että Tansaniassa tupakka aiheuttaa 6 prosenttia vuotuisesta metsäkadosta ja vaikuttaa siltä, että osuus vain kasvaa. Pakistanissa tupakkaviljelmät kattavat Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan jopa 27 prosenttia vuosittaisesta metsäkadosta.

Pieni tumppi, suuri haitta

Myös tupakantumpit ovat ympäristöhaitta. Maailmanlaajuisesti ympäristöön heitetään joka vuosi arviolta 4,5 biljoonaa tumppia. Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelma UNEP:n mukaan tupakantumppi on maailman yleisin muoviroska, Deutsche Welle kertoo.

Savukkeiden filtterit tehdään selluloosa-asetaatista, joka on muovia. Lisäksi tumpeissa on monia myrkyllisiä kemikaaleja, kuten arsenikkia ja lyijyä.  Yksi mereen päätynyt tumppi voikin Euroopan Parlamentin mukaan saastuttaa jopa 1000 litraa vettä.

EU:ssa ongelmaan koetetaan vastata direktiivillä, joka velvoittaisi tupakanvalmistajat maksamaan roskankeräyksen kulut. Lue aiheesta lisää. 

Myös sähkösavukkeesta jää myrkyllistä jätettä

Sähkösavukkeiden terveyshaitat pitkällä aikavälillä eivät vielä ole tiedossa.  Edes ympäristön kannalta sähkösavukkeet eivät ole ongelmattomia, sillä ne sisältävät muovia, lasia ja myrkyllisiä aineita, kuten nikotiinia. Sähkösavukejätettä ei ole helppo kierrättää.

WHO:n tupakkasäätelyä koskevan ohjelman johtaja Vinayak Prasad toteaa Deutsche Wellelle, että olisi tärkeää päättää, miten sähkösavuketta käsitellään myrkyllisenä jätteenä. Ellemme toimi nopeasti, on vain ajan kysymys, milloin rannoille hylätään rinnakkain sekä tupakantumppeja että sähkösavukkeita, Prasad uskoo.

Lähde
Deutsche Welle (25.2.2019): Warning: Smoking kills you — and the planet