Tupakointi ja sähkösavukkeen käyttö kielletty Tokion olympialaisissa

Seuraavat kesäolympialaiset käydään vuonna 2020 Tokiossa. Kisajärjestäjät ovat linjanneet, että kisojen tapahtumapaikoilla ei saa tupakoida tai käyttää sähkösavuketta.

Tupakointi ja sähkösavukkeen käyttö on kielletty kaikissa Tokion olympialaisten ja paralympialaisten tapahtumapaikoissa niin sisä- kuin ulkotiloissa. Linjaus on Japanin viranomaisten mukaan tiukempi kuin viimeisimmissä kesäolympialaisissa Lontoossa ja Rio de Janeirossa.

Tokio päätyi kisojen tupakka- ja sähkösavukekieltoon Kansainvälisen Olympiakomitean painostuksesta. Olympiakomitea haluaa, että järjestäjämaassa kiinnitetään ennen kisoja huomiota terveysnäkökulmiin, mm. veden- ja ilmanlaatuun.

Kisajärjestäjien tavoitteena onkin kisojen myötä parantaa maan terveystilannetta kauttaaltaan. Tokiolaisen terveysviranomaisen mukaan passiivinen tupakointi on ollut jo pitkään huolenaiheena, ja panostukset olympialaisten yhteydessä saattaisivat olla sysäys tokiolaisten terveyden kohentamiseen.

Japanissa monilla urheilupaikoilla on erilliset tupakointialueet, mutta olympialaisissa näitä alueita ei siis ole tarjolla.

Tupakkapolitiikka Japanissa

The Independentin mukaan tupakointi on edelleen helppoa Tokiossa. Tupakointi on yhä sallittua joissakin ravintoloissa ja baareissa, ja tupakkamainonta on sallittua televisiossa. Tuotepakkauksissa ei ole kuvallisia terveysvaroituksia, ja tupakka on edelleen selvästi edullisempaa kuin esimerkiksi Lontoossa tai New Yorkissa.

Japanin valtio on Japan Tobaccon pääsijoittaja. Maailman terveysjärjestön (WHO) 2015 tietojen mukaan japanilaismiehistä 32,7 prosenttia tupakoi. USA:ssa vastaava luku on the Independentin mukaan 24,4 prosenttia.

Lähde
Independent (28.2.2019): Tokyo to impose smoking and vaping ban at 2020 Olympics