Tupakkavieroitus huomioitava SOTE-uudistuksessa
Terveydenhuollossa on panostettava tupakkavieroitukseen, ja tämä on otettava huomioon SOTE-uudistuksessa, esittää Suomen ASH ry Maailman keuhkoahtaumatautipäivänä.
Keuhkoahtaumatauti on tupakan aiheuttama parantumaton kansansairaus, johon noin joka toinen tupakoija sairastuu. Tärkein hoitokeino on tupakoinnin lopettaminen.
Suomessa keuhkoahtaumatautia sairastaa arviolta 5-10 prosenttia aikuisväestöstä. Moni tupakoija sairastaa tautia tietämättään.
”Keuhkoahtaumataudin oireissa on salakavalaa se, että ihminen sopeutuu niihin pikkuhiljaa, eikä välttämättä huomaa keuhkojensa toimintakyvyn alenemista. Katsotaan, että tupakointiin liittyy tupakkayskä ja aamuinen limannousu, eikä niitä pidetä keuhkoahtaumataudin oireina”, sanoo professori, keuhkosairauksien erikoislääkäri Tuula Vasankari, Suomen ASH ry:n hallituksen jäsen ja keuhkoterveysjärjestö Filha ry:n pääsihteeri.
Tärkein hoitokeino on tupakoinnin lopettaminen
Keuhkoahtaumatauti on etenevä sairaus, jota ei voi parantaa. Tärkein hoitokeino on tupakoinnin lopettaminen, jolloin taudin eteneminen hidastuu. Muita hoitokeinoja ovat liikunnan lisääminen, oikea ravinto ja lääkitys.
”Yksittäinen tupakoija ansaitsee kaiken tuen lopettamiselle, ja terveydenhuollon tulisi tarjota sitä tasapuolisesti asuinpaikasta riippumatta. Tällä hetkellä systemaattista ja ammattimaista vieroitusta on tarjolla liian vähän”, Vasankari huomauttaa.
”Terveydenhuollon ammattilaiset ovat avainasemassa väestön tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämisessä. Lopettamisen tulee olla kiinteä osa jokaisen tupakka- ja nikotiinituotteita käyttävän sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan hoitoa ja hoitosuunnitelmaa. Tämä pitäisi ottaa huomioon myös SOTE-uudistuksessa,” toteaa Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.
Jos tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppuisi kokonaan, ei myöskään keuhkoahtaumatautia juuri olisi tietyn ylimenokauden jälkeen.
Keuhkoahtaumatauti (COPD, Chronic Obstructive Pulmonary Disease) yleistyy jatkuvasti. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut sen olevan vuonna 2020 kolmanneksi yleisin kuolinsyy maailmassa.
Lue myös
Suomen ASH (19.11.2018): Salakavala keuhkoahtaumatauti