Ranska harkitsee tupakkaveron vuosittaisia korotuksia tupakoinnin hillitsemiseksi

Ranskan senaatti haluaa tupakoinnin hillitsemiseksi nostaa savukkeiden hintoja viidellä prosentilla vuosittain vuoteen 2040 asti. Tupakka-aski maksaisi korotuksen myötä 25 euroa vuonna 2040.

Ranskassa kahdenkymmenen savukkeen aski maksaa noin 12,50 euroa. ”Euroopassa vain Isossa-Britanniassa ja Irlannissa on korkeammat hinnat”, senaatin sosiaalikomitea toteaa hyväksymässään raportissa. Korkeasta hinnasta huolimatta Ranska on yksi maista, joissa päivittäin tupakoivia on eniten.

Raportissa todetaan, että ”tupakoinnin vähentämispolitiikka on epäonnistunut”.

Ranskassa tupakointi liittyy yli 73 000 estettävissä olevaan kuolemaan vuodessa. Torjumiskeinoksi ehdotetaan, että savukkeiden hintoja nostettaisiin viisi prosenttia vuosittain vuoteen 2040 asti.

Arvioiden mukaan suositeltu veronkorotus voisi tuoda Ranskan valtiolle noin 14 miljardia euroa vuodessa.

Senaatin mukaan Ranskassa tupakointi vähenee, kun hinta nousee yli neljä prosenttia.

Maailman terveysjärjestö (WHO) pitää hinnan nostamista yhtenä tehokkaimmista toimenpiteistä tupakoinnin vähentämisessä. WHO on pahoillaan siitä, että ”korkeita tupakkaveroja pannaan harvoin täytäntöön”.

Tupakkakauppiaat kritisoivat senaatin mietintöä

Ranskan tupakkakauppiaiden järjestö Confédération des buralistes vastustaa senaatin mietintöä.

Tupakkakauppiaat toteavat lehdistötiedotteessaan, että ”muistion raportit eivät ole hyväksyttäviä ja osoittavat räikeää välinpitämättömyyttä hinnannousun seurauksista maan kansanterveydelle”.

Tupakkakauppiaiden mukaan ponnistelujen tulisi keskittyä torjumaan muun muassa salakuljetusta ja väärennettyjä savukkeita, joiden osuus Ranskassa kulutetuista savukkeista on 30–40 prosenttia.

Tämä luku on kuitenkin kiistanalainen. Tupakanvastaisen järjestön ACT:n (Alliance Contre le Tabac) mukaan salakuljetettujen ja väärennettyjen savukkeiden osuus on noin kuusi prosenttia.

Lähteet
Euronews.business (4.6.2024): €25 a pack: Does raising prices actually stop people smoking?  
Euractiv (31.5.2024): French tobacconists against raising price of cigarettes