Rohkeutta, ei nikotiinia
Mervi Hara on työskennellyt Suomen ASH:n toiminnanjohtajana yli kolme vuosikymmentä ja nähnyt tupakkapolitiikkaa myös kansainvälisesti. Suomen vahvuutena hän pitää tupakkalain tavoitetta. Sen saavuttamiseksi tarvitaan uusia rohkeita vetoja – ei uusia nikotiinituotteita.
Suomessa tuli vuonna 1977 voimaan tupakkalaki ensimmäisten maiden joukossa maailmassa. Se tuotti tulosta, sillä tupakointi väheni merkittävästi. Sittemmin lain tavoitteeksi asetettiin tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen. Suomi on toistaiseksi ainoa maa, jossa lakiin on kirjattu vastaava tavoite.
”Tupakkalain tavoite on ehdottomasti Suomen vahvuus ja sillä on useimpien poliittisten päättäjien, median ja väestön tuki. Eri asia on, hyödynnämmekö me tätä vahvuutta riittävästi. Suomen tupakkapolitiikka on välillä ollut turhan varovaista. Monissa maissa suihkitaan Suomen ohi”, Mervi Hara sanoo.
Monissa maissa suihkitaan Suomen ohi
Hän havainnollistaa, että esimerkiksi kertakäyttöiset sähkösavukkeet on jo kielletty useissa maissa tai kielto on suunnitteilla. Tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden ostoikäraja on Yhdysvalloissa – vapauden valtiossa – kaikissa osavaltioissa 21 vuotta. Nikotiinipussit on kielletty Belgiassa, Hollannissa, Norjassa ja Ranskassa. Hollannissa myös rajoitetaan tupakan saatavuutta vähentämällä myyntipisteitä.
Hinta ylös, saatavuus alas
Tupakkapolitiikka on laaja paketti, jossa yksittäiset toimenpiteet eivät itsessään ratkaise mitään. Haran mukaan tupakkalain tavoitetta pitäisi viedä eteenpäin sosiaali- ja terveysministeriön asettaman nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän toimenpidekokonaisuudella. Siihen on listattu toimivia ehdotuksia, joilla tupakkalain tavoite voidaan saavuttaa. Listalla on muun muassa tupakka- ja nikotiinituotteiden ostoikärajan nostaminen 20 ikävuoteen.
”Jokaisen hallituskauden lopussa pitäisi arvioida, mitä uusia toimia tarvitaan. Jos emme panosta uusiin toimiin, voimme sanoa hyvästit tupakkalain tavoitteen saavuttamiselle.”
Hintapolitiikka on Haran mukaan merkittävää, ja tupakkaveron korotusten tulisi koskea myös uusia nikotiinituotteita. Lisäksi hän painottaa tupakka- ja nikotiinituotteiden saatavuuden rajoittamista.
Uusia nikotiinituotteita kehitetään nuorten houkuttimeksi
”Kyseessä on myrkyllisin markkinoilla oleva kuluttajatuote, jonka käytön seurauksena ihmisiä kuolee ja sairastuu vakavasti. Ei sitä pitäisi olla edes markkinoilla, joten kyllä sen saatavuuteen pitäisi puuttua.”
Uusia nikotiinituotteita ei Haran mielestä pitäisi missään muodossa tuoda markkinoille.
”Olemme jo onnistuneet vähentämään tupakointia ilman niitä; emme tarvitse niitä. Uusia nikotiinituotteita kehitetään pääasiassa nuorten houkuttimeksi.”
Tupakkateollisuus päihitetään lainsäädännöllä
Tupakkateollisuus on ylikansallinen ja rikas teollisuuden ala. Mitä mahdollisuuksia kansanterveyden toimijoilla ylipäätään on sitä vastaan?
”Meillä on siihen kaikki mahdollisuudet. Jo 1970-luvulla osoitimme, että voimme saada aikaan kansanterveyttä edistävän tupakkalainsäädännön, vaikka tupakkateollisuus oli silloin voimissaan ja vastusti lakia kaikin tavoin.”
Tupakkayhtiöiden likaiset temput ovat sittemmin tulleet yleiseen tietoon eikä yhtiöiden maine ole enää lainkaan puhtoinen.
Tupakkayhtiöiden maine ei enää ole puhtoinen
”Useimmat poliittiset päättäjät eivät halua profiloitua tupakkayhtiöiden kumppaneiksi. Väestö on nähnyt savuttomuuden ja nikotiinittomuuden hyödyt. Päihitimme noin 50 vuotta sitten tupakkayhtiöt lainsäädännöllä enkä näe mitään syytä, ettei se yhä olisi mahdollista. ”
Haran mukaan tupakka- ja nikotiiniyritykset tulisi laittaa maksamaan yhteiskunnalle aiheuttamistaan haitoista.
”Niiden periaatteena on turvata omat voitot ja saada yhteiskunta vastaamaan kustannuksista. Mielestäni tämä on nurinkurista. Ne markkinoivat tuotteitaan valheellisin perustein, salaavat terveyshaitat ja röyhkeästi houkuttelevat lapsia ja nuoria voimakasta riippuvuutta aiheuttavien tuotteiden käyttäjiksi. Minkään muun tuotteen kohdalla tämä ei olisi mahdollista. Tilanteen olisi aika muuttua.”
Mervi Hara jää eläkkeelle tehtävästään 1.2.2025.