Nikotiini – ei vain koukuttaja
Yhtä harmiton kuin kofeiini? Aiheuttaa pelkästään riippuvuutta? Farmasian tohtori, dosentti Outi Salminen kertoo, miten nikotiini vaikuttaa ihmiseen.
”Aloittelija kokee nikotiinin vaikutuksen usein piristävänä ja keskittymiskykyä lisäävänä, mutta mitä kauemmin nikotiinia käyttää, sitä enemmän tämä vaikutus häviää haittojen taakse”, Outi Salminen sanoo.
Salminen toimii Helsingin yliopistossa farmasian dosenttina ja on perehtynyt nikotiinin farmakologisiin vaikutuksiin ja nikotiiniriippuvuuteen.
Nikotiiniriippuvuutta on verrattu heroiiniriippuvuuteen.
Riippuvuutta aiheuttava vaikutus onkin kenties ensimmäinen asia, jonka myös maallikko nikotiinista tietää.
”Nikotiini lisää dopamiinin vapautumista hermosoluista. Sen seurauksena syntyy riippuvuus, jonka voimakkuutta on verrattu heroiiniriippuvuuteen. ”
Riippuvuuden kehittyminen ei kuitenkaan ole nikotiinin ainoa vaikutus. Haittoja on monia.
Riski sairauksiin kasvaa
Salminen selvittää, että nikotiini supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä ja kohottaa verenpainetta.
”Nikotiini linkittyy sydän- ja verisuonitauteihin, koska se aiheuttaa sydämelle ylimääräistä kuormitusta. Nikotiini myös heikentää verenpainelääkityksen tehoa.”
Kun verisuonet nikotiinin käytön seurauksena supistuvat, haavojen ja kudosten parantuminen hidastuu. Tästä syystä joissain sairaaloissa edellytetään nikotiinin käytön lopettamista ennen leikkausta. Raskaana olevilla naisilla verisuonten supistuminen heikentää istukan verenkiertoa ja aiheuttaa hapenpuutetta sikiölle.
Nikotiinilla on vaikutusta syöpien kehittymiseen.
Nykyään tiedetään, että nikotiinilla on vaikutusta myös syöpien kehittymiseen. Tieto pohjautuu Salmisen mukaan eläinkokeisiin.
”Toistaiseksi oletetaan, ettei nikotiini itsessään aiheuta syöpää, mutta jos ihmisellä on kehittyvä syöpä tai kohonnut syöpäriski, nikotiini pahentaa sitä.”
Nuoret aivot vaarassa
Nikotiinin vaikutusta kehittyviin aivoihin on Salmisen mukaan alettu tutkia yhä enemmän.
”Ihmisen aivot kypsyvät aikuisiksi vasta 21–22-vuotiaana, mutta miltei kaikki tupakoijat ja nuuskaajat ovat aloittaneet käytön aiemmin.”
Nikotiinin käyttö aloitetaan yleensä nuorena.
Salminen selvittää, että nikotiini sekoittaa aivoissa hermosolujen ja hermoratojen kypsymisprosessin ja vaikuttaa siten kognitiivisiin toimintoihin, kuten oppimiseen ja keskittymiseen ja lisää stressihormonin määrää elimistössä.
Vaikutukset alkavat jo ennen syntymää, mikäli äiti käyttää nikotiinia raskauden aikana.
”Myös riski tupakoinnin aloittamiseen kasvaa, mikäli on altistunut nikotiinille sikiöaikana.”
Suurena annoksena myrkky
Yle uutisoi toukokuussa Virossa myytävästä nikotiininuuskasta. Vahvimmissa nikotiininuuskissa on nikotiinia yli 200 mg/g. Salmisen mukaan vahva nuuska voi aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen, joka pahimmillaan johtaa kuolemaan.
”Nikotiini on yhdiste, josta tulee isona annoksena myrkky. Myrkyllinen annostus on aikuisella sunnilleen milligramma kiloa kohti, joten 60-kiloisella tappava nikotiiniannostus on verenkiertoon imeytyessä 60 milligrammaa.”
Vahva nuuska voi aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen.
Jo yhdestä vahvasta nikotiininuuskatyynystä voi siis saada myrkytyksen.
”Mitä nuorempi ja kokemattomampi käyttäjä on, sitä vaarallisempaa käyttö on.”
Vaarallisempaa kuin kofeiini
Salminen kertoo, että nikotiinilla on monia samankaltaisia vaikutuksia kuin toisella riippuvuutta aiheuttavalla yhdisteellä – kofeiinilla. Käytännössä kahvia pitäisi kuitenkin kitata valtavasti, jotta riippuvuus vastaisi nikotiiniriippuvuutta.
Kofeiinin haitat ovat muiltakin osin eri luokkaa kuin nikotiinin. Salmisen mukaan kofeiinia ei ole yhdistetty esimerkiksi syöpien kehittymiseen.
”Kofeiini ei ole myrkky, johon voi kuolla. Riittävän isoon nikotiiniannostukseen sen sijaan voi.”
Entä mitä mieltä Salminen on tupakoinnin lopettamiseen käytettävästä nikotiinikorvaushoidosta?
”Se on tutkitusti tehokas keino tupakoinnin lopettamiseen – jos sitä käytetään oikein. Usein nikotiinikorvaushoitoa käytetään joko liian vähän tai liian pitkään. Tuotteisiin voi jäädä koukkuun. Kaikkein parasta olisi, jos käytön yhteydessä saisi neuvontaa ja tukea.”
Outi Salminen
Asiantuntijat
Anna Maria HeikkinenAntti KyröAntti RinneAnu LinnansaariAri KatilaArja RimpeläBen ZyskowiczElina HolopainenElina PekkarinenHannu SinkkonenHeidi HautalaHeikki HiilamoHeikki LuotoIlkka OksalaIsabella LencioniJenni HupliJere ReijulaJuha KemppinenJukka MustonenKristina KunttuLeo StraniusLiisa ElovainioMaria JuuselaMatti RautalahtiMeri PaavolaMervi HaraMikael EkbladMinna PiirainenOtto RuokolainenOuti SalminenPekka PuskaPäivi PuranenSaana EskelinenSaija HimankaSakari KarjalainenSebastián PeñaSonja von EichbornThomas KarlssonTiina LaatikainenTuija BraxTuula Vasankari