Tupakkayhtiöt hyväntekijöinä koronan varjolla

Tupakkayhtiöt pyrkivät koronaviruksen kurittamien hallitusten läheisyyteen lahjoittamalla hengityslaitteita ja muuta välineistöä. Tämäntyyppiset lahjoitukset ovat alan teollisuudelle perinteinen taktiikka terveyspolitiikan horjuttamiseksi – ja ne rikkovat WHO:n kansainvälistä tupakkasopimusta.

Eco-Business kertoo artikkelissaan tilanteesta Filippiineillä, jossa tupakkayhtiöt ovat keväästä lähtien tehneet yhteiskuntavastuun nimissä lahjoituksia terveydenhuollolle ja kaupungeille.

Kun koronavirustilanne paheni keväällä Filippiineillä, tupakkayhtiö Philip Morris Fortune Tobacco Corporation (PMFTC, Philip Morris Internationalin tytäryhtiö) teki useita lahjoituksia yhdessä sen vastuullisuustoimista vastaavan Jaime V Ongpin Foundationin (JVOFI) kanssa. Niihin lukeutuvat muun muassa ruokalahjoitukset Cagayan de Oron kaupungille sekä hengityslaite (37440 dollaria) Pohjois-Mindanaon alueen koronasairaalalle.

Syyskuuhun mennessä JVOFI on lahjoittanut tupakkayhtiön vastuullisuusohjelman nimissä myös ambulansseja, suojavarusteita ja laitteita koronatestausta varten. JVOFI:n mukaan toimet olivat vastaus Filippiinien hallituksen yksityissektorille esittämään avunpyyntöön.

PMFTC ei suinkaan ole ollut ainoa pandemian aikana vastuullisuustoimia tehnyt tupakkayhtiö. Fortune Tobacco -yhtiön omistavan liikemies Lucio Tanin LT Group lahjoitti esimerkiksi täysin varustetun laboratorion (311 585 dollaria) koronavirustestaukseen Filippiinien Punaiselle Ristille alueella, jossa sillä on tupakkatehtaita. Punaisen Ristin kansainväliset sisarjärjestöt ovat vedonneet paikalliseen järjestöön, jotta tämä palauttaisi lahjoituksen. Myös Japan Tobacco International (JTI) on lahjoittanut 20 000 kasvomaskia alueella, jossa sillä on teollisuutta.

Tupakkasopimus kieltää sponsoroinnin

Maailman terveysjärjestö WHO:n tupakkapuitesopimus, jonka myös Filippiinit on ratifioinut, kieltää tupakkamainonnan, myynninedistämisen ja sponsoroinnin. Yritysten yhteiskunnalliset vastuullisuustoimet ovat sponsoroinnin muoto, ja suuret tupakkayhtiöt ovat jo pitkään hyödyntäneet tämäntyyppistä toimintaa eri maissa päästäkseen hallitusten ja poliitikkojen läheisyyteen.

Filippiinien terveysviranomainen (Department of Health, Civil Service Commission) ei vastannut Eco-Businessin kommentointipyyntöön, kuten eivät myöskään PMFTC tai JVOFI.

Sen sijaan Pohjois-Mindanaon terveyshallinnon aluejohtaja kommentoi, ettei tupakkateollisuudelta oteta vastaan lahjoituksia. Hänen johtamansa virasto vastaanotti lahjoituksen LT Groupilta.

Cagayan de Oron – kaupunki, joka sai lahjoituksena riisiä ja sardiineja – pormestari Oscar Morenon mukaan lahjoitukset eivät ole ongelma niin pitkään, kun ne ovat läpinäkyviä ja avoimia.

Eco-Businessin mukaan tupakkateollisuudella on Filippiineillä paikka lakia toimeenpanevassa tupakkakontrollikomiteassa.

Euroopassa vastaavia lahjoituksia

Tupakkateollisuus on esiintynyt vastuullisena toimijana korona-aikana myös Euroopassa. Euronewsin mukaan esimerkiksi Ukrainassa PMI lahjoitti noin 350 000 euroa yksityisrahoitteiselle järjestölle koronaviruksen vastaiseen työhön. Kreikassa yhtiö lahjoitti keväällä hengityslaitteita sairaaloille, ja Romanian Punainen Risti sai PMI:ltä miljoonan dollarin lahjoituksen.

Lähteet
Eco-Business (16.12.2020): Dark side to Big Tobacco’s Covid-19 CSR activities?
Euronews (8.6.2020): Tobacco giants fume over claims they exploited COVID-19 with Romania, Greece & Ukraine donations