Kansainvälinen vertailu: tupakkaveroa korotettava useimmissa maissa

Kansainvälisen vertailun mukaan useimmat maat eivät verota savukkeita tarpeeksi tehokkaasti. Maailmanlaajuisen koronakriisin keskellä tupakkaveron korottaminen olisi myös tehokas keino paikata budjettivajeita.

Illinois’n yliopiston (The University of Illinois Chicago/Institute for Health Research and Policy) tutkijat ovat julkaisseet kansainvälisen, tupakkaverotusta koskevan Cigarette Tax Scorecard -vertailun. Vertailussa arvioidaan tupakkaveropolitiikan toimivuutta 170 maassa ja todetaan, että useimmat maat eivät verota savukkeita niin tehokkaasti kuin olisi tarpeen.

Tupakkaveron korottaminen nostaa savukkeiden hintoja, mikä puolestaan vähentää tupakan käyttöä, lisää tupakoinnin lopettamista ja ehkäisee nuorten tupakoinnin aloittamista.  Tupakointi aiheuttaa tällä hetkellä yli 8 miljoonaa kuolemaa vuosittain.

Lisäksi tupakkaveron nostaminen olisi hallituksille nopea ja helppo tapa kerätä varoja koronapandemian aiheuttamiin budjettivajeisiin ja elvyttää taloutta.

Australia ja Uusi-Seelanti kärjessä

Parhaiten vertailussa menestyivät Australia ja Uusi-Seelanti. Näissä maissa verotus on korkeaa ja sitä korotetaan säännöllisesti, mikä nostaa merkittävästi savukkeiden hintaa. Savukepakkauksen hinta oli Australiassa vuonna 2018 keskimäärin 14,47 dollaria ja Uudessa-Seelannissa 16,08 dollaria.

Paras kehitys tupakkaveropolitiikassa oli vuosina 2014–2018 Bahrainissa, Saudi-Arabiassa, Arabiemiraateissa, Kirgisiassa ja Filippiineillä.

Bahrainissa, Saudi-Arabiassa ja Arabiemiraateissa on otettu käyttöön merkittävä savukkeiden valmistevero. Kirgisiassa ja Filippiineillä monimutkaisia savukkeiden valmisteverorakenteita on yksinkertaistettu ja verotusta on nostettu paljon. Nämä maat hyötyvät jo suuremmista tuloista ja pelastetuista ihmishengistä.

Euroopassakin parantamisen varaa

Vertailun mukaan paras tupakkaveropolitiikka on Euroopassa. Silti jopa Eurooppa sai vain hieman yli puolet täydestä 5 pisteestä.

Suomi sai pisteitä 3,38/5 ja on vertailussa sijalla 22.

Euroopan kärkisijalla on Iso-Britannia/Pohjois-Irlanti, joka sai pisteitä 4,38/5.

Kaikista vertailussa mukana olleista maista lähes puolet sai alle kaksi pistettä. Vuoden 2014 jälkeen pisteet nousivat 89 maassa ja heikkenivät 43:ssa.

Lähteet
The Union (15.12.2020): Tobacco taxes, Covid-19 and economic recovery
Tobacconomics (2020): Cigarette Tax Scorecard