Nuorten tupakan ja alkoholin käyttö ei enää vähentynyt

Suomalaiset nuoret ovat pitkään vähentäneet tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttöä, mutta kahden viime vuoden aikana tämä suuntaus näyttää pysähtyneen, osoitti Nuorten terveystapatutkimus 2019. Tutkimuksesta tiedotti sosiaali- ja terveysministeriö. 

Tutkimuksen mukaan suomalaisista 16–18-vuotiaista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 13 prosenttia, mutta 14-vuotiaista vain noin 2 prosenttia. Kymmenen vuotta aikaisemmin vastaavat luvut olivat 25 prosenttia ja 8 prosenttia.  Vuosituhannen alussa 16-18-vuotiaista tupakkatuotteita käytti jopa 32 prosenttia ja 14-vuotiaista 14 prosenttia.

Kahden viime vuoden aikana hyvä kehitys on tutkimuksen perusteella pysähtynyt, sillä nuorten tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttö ei ole enää vähentynyt. Huolta herättää, että 2010-luvulla nuorista yhä useampi on alkanut käyttää nuuskaa päivittäin tai silloin tällöin: 16-18-vuotiaista tytöistä noin 6 prosenttia ja pojista noin 15 prosenttia.

Näistä tiedoista huolimatta Savuton Suomi vuonna 2030 on hyvin mahdollinen. Noin kolmannes nuorista 14–18-vuotiaista ja puolet 12-vuotiasta uskoo tupakkalaissa asetettuun tavoitteeseen, että vuonna 2030 juuri kukaan ei tupakoi Suomessa. Tämä on enemmän kuin vuonna 2017, jolloin nuorten terveystapatutkimus tehtiin edellisen kerran.

Sähkösavukkeita ei käytetä tupakoinnin lopettamiseen

Noin kaksi prosenttia 16–18-vuotiaista käytti sähkösavukkeita viikoittain tai useammin, 14-vuotiaista vain harva. Noin puolet 16–18-vuotiaista pojista ja kolmannes tytöistä oli kuitenkin kokeillut sähkösavukkeita.

Sähkösavukkeita kokeilleista harvempi kuin joka kymmenes nuori ilmoitti kokeilun syyksi halun lopettaa tupakointi. Sen sijaan kokeiluun kannustavat kokeilunhalu ja kavereiden esimerkki. Sähkösavukkeiden käyttö nuorten keskuudessa ei ole lisääntynyt sen jälkeen, kun ne tulivat markkinoilla 2010-luvun alkuvuosina.

Alkossa ja kaupoissa ikärajan valvonta toimii hyvin

Tuoreen tutkimuksen perusteella myös nuorten alkoholinkäytön väheneminen näyttää pysähtyneen kahden viime vuoden aikana. Poikkeuksena on 18-vuotiaiden poikien humalajuominen, joka on edelleen vähentynyt.

Toisaalta alkoholijuomien myynnin ikärajan valvonta Alkossa ja kaupoissa toimii hyvin. Alaikäiset eivät pysty ostamaan juomia Alkosta itse, ja myös kaupoista vain harva on pystynyt itse hankkimaan alkoholia. Yksittäisissä vähittäismyyntiliikkeissä myynnin valvonta voi vielä pettää.

Nuorten terveystapatutkimuksessa selvitetään nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttöä sekä rahapelaamista. Tutkimus on toteutettu joka toinen vuosi vuodesta 1977. Tutkimuksen teki Tampereen yliopisto sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella.

Lähteet
STM (16.8.2019): Terveystapatutkimus: nuorten tupakan ja alkoholin käyttö ei enää vähene
STM (2019): Nuorten terveystapatutkimus 2019. Nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttö sekä rahapelaaminen. (pdf)