Kertakäyttöisten sähkösavukkeiden kielto voi tulla Skotlannissa voimaan ensi vuonna

Skotlannin hallitus on julkaissut lakiehdotuksen, jonka mukaan kertakäyttöisten sähkösavukkeiden myynti- ja toimituskielto tulisi voimaan Skotlannissa 1. huhtikuuta 2025.

Skotlannin hallitus on sitoutunut vähentämään sähkösavukkeen käyttöä nuorten ja tupakoimattomien keskuudessa sekä ryhtymään toimiin sähkösavukkeiden ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi. Kertakäyttöiset sähkösavukkeet kieltävä laki on linjassa tämän sitoumuksen kanssa. Julkinen kuuleminen osoitti, että sähkösavukkeen tiukemmalle sääntelylle on myös vahva tuki.

Skotlannin hallituksen mukaan kertakäyttöiset sähkösavukkeet ovat uhka ympäristölle ja kansanterveydelle. Skotlannissa kulutettiin jopa 26 miljoonaa kertakäyttöistä sähkösavuketta viime vuoden aikana. Näistä kymmenen prosenttia roskattiin maahan ja yli puolet hävitettiin väärin.  Sähkösavukeroskan siivouksesta ja jätehuollosta aiheutuu merkittäviä ja kasvavia kuluja paikallisille viranomaisille. Väärin hävitetyt akut myös lisäävät jäteasemilla ja keräysajoneuvoissa tulipalojen vaaraa.

Lakiehdotusta viedään Skotlannissa eteenpäin vuoden 1990 Environmental Protection Act -valtuuksilla. Samaa lähestymistapaa on käytetty aiemmin muiden tuotteiden, kuten mikromuovien, vanupuikkojen ja kertakäyttöisten muovituotteiden kieltämiseen. Säädökset esitellään Skotlannin parlamentille ennen kesää.

Lähde
Scottish Government (23.2.2024): Action on single-use vapes