Kertakäyttöiset sähkösavukkeet kielletään Pohjois-Irlannissa

Pohjois-Irlanti aikoo kieltää kertakäyttöisten sähkösavukkeiden myynnin ja jakelun huhtikuuhun 2025 mennessä. Isossa-Britanniassa kertakäyttöisiä sähkösavukkeita heitetään pois arviolta viisi miljoonaa joka viikko ja ne ovat merkittävä ympäristöhaitta.

Kertakäyttöisten sähkösavukkeiden kiellosta ilmoitti Pohjois-Irlannin ympäristöministeri Andrew Muir. Kiellolle on vahva tuki Pohjois-Irlannin väestön keskuudessa.

Ministeri toteaa, että kertakäyttöisillä sähkösavukkeilla roskaamisesta ja niiden väärin hävittämisestä aiheutuvat ympäristöhaitat ovat keskeinen huolenaihe. Kertakäyttöisten sähkösavukkeiden vuoksi ympäristöön päätyy muovia, nikotiinisuoloja, metallia ja litiumioniakkuja.

Pohjois-Irlannin, Englannin, Skotlannin ja Walesin välille on muodostettu kertakäyttöisiä sähkösavukkeita käsittelevä työryhmä, ja ne aikovat saattaa kiellon voimaan 1.4.2025 mennessä.

Aikataulu on ministerin mukaan kunnianhimoinen, mutta hän on tyytyväinen virkamiesten keskinäiseen yhteistyöhön vape-ongelman ratkaisemiseksi.

Lähde
Department of agriculture, environment and rural affairs (2.5.2024): Minister takes action on single use vapes