Sähkösavukkeiden makuaineet voivat kuumennettaessa olla myrkyllisiä

Sähkösavukkeiden makuaineista löydettiin tekoälyanalyysin avulla ”akuutisti myrkyllisiä” ja ”terveysvaaroja” aiheuttavia kemikaaleja sekä ”ärsyttäviä” aineita, paljastaa Scientific Reports -lehdessä julkaistu tutkimus.

Vapeissa käytetyt kemikaalit voivat olla myrkyllisiä, kun niitä kuumennetaan ja hengitetään.

Sähkösavukelaitteissa nestemäiset makuaineet kuumennetaan korkeisiin lämpötiloihin, jolloin niistä muodostuu hengitettäviä aerosoleja. Ne sisältävät kemikaaleja, kuten kasviglyseriiniä, propyleeniglykolia, nikotiinia ja makuaineita.

Tutkimuksessa analysoitiin tekoälyn avulla 180 eri makuaineen kemiallista koostumusta ja simuloitiin niiden hajoamista kuumennettaessa. Tutkimus arvioi, että makuaineet tuottavat 127 ”akuutisti myrkyllistä”, 153 ”terveysvaaraa” aiheuttavaa ja 225 ”ärsyttävää” kemikaalia.

Aiemmat kokeet ovat osoittaneet, että jotkut hedelmämaut, kuten mansikka ja meloni, tuottavat yhdisteitä, joilla on vaikutuksia muun muassa kroonisiin keuhkoahtaumatauteihin ja syöpiin.

Sähkösavukkeet voivat aiheuttaa uhan kansanterveydelle

Dublinin lääketieteen ja terveystieteiden yliopisto RCSI:n, Royal College of Surgeons in Ireland, tutkimusryhmän mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan 4,5 miljoonaa sähkösavukkeen käyttäjään saattaa kohdistua mahdollinen kansanterveysuhka.

RCSI:n kemian professori Donal O’Shean mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen tulisi poistaa kaikki maut vapeista. Tammikuussa hallitus oli ilmoittanut, että se kieltäisi kertakäyttöiset vape-tuotteet ja rajoittaisi makeiden ja hedelmäisten makujen saatavuutta.

”On mahdollista, että olemme uusien kroonisten sairauksien aallon partaalla, jotka ilmaantuvat 15–20 vuoden kuluttua altistumisesta,” professori O’Shean kertoo.

Kun huomioidaan maustettujen vapejen suosio tupakkaa käyttämättömien teini-ikäisten ja nuorten aikuisten keskuudessa, on elintärkeää ymmärtää näiden tuotteiden pitkäaikaisvaikutukset kansanterveyteen, sairastavuuteen ja kuolleisuuteen, tutkimuksessa arvioidaan.

Lähde
The Guardian (8.5.2024): Chemicals in vapes could be highly toxic when heated, research finds