Kertakäyttöiset sähkösavukkeet kielletään Isossa-Britanniassa

Ison-Britannian hallitus aikoo kieltää kertakäyttöiset sähkösavukkeet ehkäistäkseen nuorten sähkösavukkeen käytön lisääntymistä. Kertakäyttöiset sähkösavukkeet ovat brittinuorten suosiossa.

Sähkösavukkeita käyttävien nuorten määrä on Isossa-Britanniassa kolminkertaistunut kolmen viime vuoden aikana. Myös nuorempien lasten keskuudessa käyttö on lisääntynyt. Nykyään jo yhdeksän prosenttia 11–15-vuotiaista briteistä käyttää sähkösavuketta.

Ison-Britannian hallituksen mukaan kertakäyttöiset vapet ovat olleet keskeinen tekijä sähkösavukkeen käytön lisääntymisessä, sillä 11–17-vuotiaiden keskuudessa kertakäyttöisiä vapeja käyttävien osuus on lähes yhdeksänkertaistunut kahdessa vuodessa.

”Nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja on mahdotonta hyväksyä, että lapset saavat käsiinsä näitä tuotteita, joista monet on kiistatta suunniteltu houkuttelemaan heitä”, toteaa Britannian terveysministeri Andrea Leadsom.

Kertakäyttöisten sähkösavukkeiden kielto on saanut laajaa kannatusta Britanniassa, sillä lähes 70 prosenttia vanhemmista, opettajista, terveydenhuollon ammattilaisista ja suuresta yleisöstä tukee kieltoa.

Makuaineita ja sähkösavukkeiden sijoittelua kaupoissa rajoitetaan

Ehkäistäkseen nuorten sähkösavukkeen käyttöä Britannian hallitus aikoo myös rajoittaa erityisesti lapsille markkinoitavia makuaineita. Tarkoituksena on myös varmistaa, että sähkösavukkeiden pakkaukset ovat vähemmän houkuttelevia. Lisäksi rajoitettaisiin sähkösavukkeiden näkyvyyttä kaupoissa siten, että ne siirrettäisiin pois lasten näkyviltä ja lasten suosimien tuotteiden, kuten makeisten, läheisyydestä.

Hillitäkseen vapejen myymistä alaikäisille hallitus aikoo määrätä uusia sakkoja Englannissa ja Walesissa sijaitseville kaupoille, jotka myyvät sähkösavukkeita laittomasti lapsille.

Hallitus on myös tuonut uudelleen esille lainsäädännön, joka kieltää tupakan myynnin kaikilta 1.1.2009 ja sen jälkeen syntyneiltä. Lain tarkoituksena on saada aikaan Ison-Britannian ensimmäinen savuton sukupolvi.

Lähde
Ison-Britannian hallituksen tiedote (28.1.2024): Disposable vapes banned to protect children’s health