WHO kehottaa hallituksia kiireellisiin toimiin sähkösavukkeiden käytön ehkäisemiseksi

WHO vetoaa hallituksiin, jotta ne ryhtyisivät välittömiin toimenpiteisiin sähkösavukkeiden käytön hillitsemiseksi.

Sähkösavukkeet eivät ole osoittautuneet kuluttajatuotteena toimiviksi tupakoinnin lopettamiseen väestötasolla. Sen sijaan on lisääntyvästi näyttöä niiden haitallisista terveysvaikutuksista.  

”Lapsia värvätään jo nuorina käyttämään sähkösavukkeita, minkä seurauksena he voivat jäädä nikotiiniriippuvaisiksi”, sanoo WHO:n pääjohtaja, tohtori Tedros Adhanom Ghebreyesus. ”Kehotan maita tiukkoihin toimenpiteisiin ilmiön ehkäisemiseksi ja kansalaisten, erityisesti lasten ja nuorten, suojelemiseksi.”

Sähkösavukkeita markkinoidaan nuorille aggressiivisesti jopa 16 000 makuvaihtoehdon avulla. WHO varoittaa, että monissa maissa lasten ja nuorten sähkösavukkeiden käyttö on tulossa yleisemmäksi kuin aikuisten.

Tällä hetkellä 88 maalla ei ole sähkösavukkeille ostoikärajaa eikä 74 maassa tuotteita säädellä lainkaan.

Laos kieltää sähkösavukkeet

Laos on yksi 34 maasta, jotka kieltävät sähkösavukkeiden myynnin. Se on kieltänyt kattavasti sähkösavukkeiden, kuumennettavien tupakkatuotteiden ja vesipiipun tuonnin, viennin, jakelun ja myynnin.

ASEAN-maista Laosissa on matalimmat tupakkaverot ja toiseksi halvimmat savukkeet. Tarvittavien toimien – kuten verohelpotusten poistaminen tupakkayhtiöiltä – täytäntöönpano on tärkeää verotuksen ja hintojen nostamiseksi.

WHO suosittelee, että maat, joissa on sähkösavukekielto, tehostaisivat säädösten noudattamisen valvontaa, seuraisivat tuotteiden käyttöä ja ottaisivat käyttöön lisätoimenpiteitä, kuten markkinointikiellon.

Lähteet
WHO (14.2.2024):  New Report: WHO urges urgent government actions to protect youth and prevent the uptake of e-cigarettes
WHO (14.12.2023): Urgent action needed to protect children and prevent the uptake of e-cigarettes