Sähkösavukkeiden käyttö on teini-ikäisillä tupakoinnin aloittamisen suurin riskitekijä

Australialaistutkimuksen mukaan nuorten sähkösavukkeiden käyttö on suurin yksittäinen riskitekijä tupakoinnin aloittamiseen. Se on suurempi riskitekijä kuin esimerkiksi mielenterveyden ongelmat ja väärinkäsitykset tupakoinnin haitoista.

 Australian and New Zealand Journal of Public Health -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu vuoden 2017 Australian Secondary School Students Alcohol and Drug Surveyn tutkimusaineistoon, joka käsitti 4 266 12–17-vuotiasta opiskelijaa. Oppilailta kysyttiin muun muassa päihteiden käytöstä, mielenterveydestä ja sähkösavukkeiden käytöstä. Heiltä kysyttiin myös, kuinka todennäköisesti he uskoivat polttavansa savukkeita seuraavan vuoden aikana.

Aineistosta otetiin mukaan Cancer Council Victorian ja Melbournen yliopiston johtamaan tutkimukseen 3 410 opiskelijaa, jotka ilmoittivat, etteivät olleet koskaan kokeilleet tupakointia. Tutkimuksessa todettiin, että useampi kuin yksi kymmenestä opiskelijasta, jotka sanoivat, etteivät olleet koskaan tupakoineet, olivat kuitenkin alttiita tupakoinnin aloittamiselle.

Siinä havaittiin, että merkittävin tekijä tupakoinnin aloittamiseen oli sähkösavukkeiden käyttäminen. Riskiä tupakoinnin aloittamiseen lisäsivät myös mm. tupakoitsijoiden pitäminen tupakoimattomia suosituimpina, satunnaisen polttamisen pitäminen vaarattomana ja masennuksen oireet.

Tutkimuksen toinen kirjoittaja professori Sarah Durkin totesi, että havainnot olivat yhdenmukaisia toukokuussa julkaistujen tietojen kanssa, jossa tupakoinnin havaittiin lisääntyneen 14–17-vuotiaiden keskuudessa ensimmäistä kertaa noin kahteen vuosikymmeneen. Havainnot olivat vastaavia kuin myös muissa kansainvälisissä tutkimuksissa, jotka ovat osoittaneet, että sähkösavukkeita käyttävät nuoret aloittavat kolme kertaa todennäköisemmin tupakoinnin.

Australian kansanterveysyhdistyksen pääjohtaja Terry Slevin sanoi, että nuorten tupakoinnin viimeaikainen kasvu johtuu sähkösavukkeiden käytön ”valtavasta leviämisestä”. Hän painotti, että tupakka- ja sähkösavuketeollisuus haluaa lisätä nikotiinista riippuvaisten ihmisten määrää, jotta ne voivat myydä enemmän tuotteitaan.

Sydneyn yliopiston professori Becky Freemanin mukaan tutkimus osoittaa, miksi sähkösavukkeiden käytön yleistymistä on ehkäistävä.

”Ei vain siksi, että sähkösavukkeet ovat vaarallisia nuorille, vaan myös siksi että ne voivat johtaa tupakoinnin leviämiseen, minkä haitallisuudesta meillä on todisteita vuosikymmenien ajalta”, Freeman sanoi.

Lähde
The Guardian (22.8.2023): Vaping found to be the biggest risk factor for teenage tobacco smoking