Australiassa suunnitteilla reseptittä saatavien sähkösavukkeiden kielto

Senaatin komitea suosittelee sähkösavukkeiden valmistuksen, myynnin ja mainonnan kieltävän lain hyväksymistä Australiassa.

Komitea suositteli kieltoa kuultuaan lähes 300:aa terveys-, koulutus-, lääke-, sähkösavuke- ja vähittäiskaupan alan edustajaa.

Jos senaatti hyväksyy lain, sähkösavukkeen voi jatkossa saada laillisesti vain yleislääkärin tai sairaanhoitajan määräämällä reseptillä. Äänestys odotetaan pidettäväksi kesäkuussa.

Lakiin liittyy sähkösavukkeiden tuontiin, kotimaiseen valmistukseen, jakeluun, kaupalliseen hallussapitoon ja mainontaan liittyviä sanktioita.

Lain rikkomista koskevat rangaistukset vaihtelevat jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistuksesta 2,2 miljoonan dollarin sakkoihin. Terveysministeri Mark Butlerin mukaan laki ei koske yksityishenkilöitä.

Suurimmat terveysjärjestöt, kuten Australian lääkäriliitto, Royal Australian College of General Practitioners ja Australian apteekkariliitto, tukevat lainsäädäntöä.

Australian tupakoinnin ja terveyden neuvoston yhteisjohtaja Laura Hunter kehotti senaattoreita hyväksymään lainsäädännön.

”Sanomme kaikille jäsenille: Jos haluatte olla historian oikealla puolella, tukekaa lakiesitystä,” hän sanoi.

Lähde
The Guardian (8.5.2024): Australia should pass bill to ban non-prescription vapes, Senate committee finds