Hollantilaiset terveysjärjestöt tekivät valituksen nikotiinipussien markkinoinnista Formula 1 -kisoissa

Hollannin terveysjärjestöt tekivät virallisen valituksen mainonnasta vastaavalle komitealle estääkseen McLarenia mainostamasta nikotiinipusseja Formula 1 -mestaruuskilpailuissa Zandvoortissa elokuun lopussa. Nikotiinipussien myynti on jo Hollannissa kielletty.

McLarenia sponsoroivan British American Tobaccon nikotiinipussimerkki VELO on näkynyt autoissa ja ollut esillä kilpailuissa sekä niihin liittyvissä mainoskampanjoissa. Zandvoortin kisoissa merkin nimi oli korvattu sanalla LOVE ja oli osa fanikilpailua.

Hollannin syöpäyhdistyksen johtajan Carla van Gilsin mukaan tapaus osoittaa, kuinka tupakkateollisuus tekee kaikkensa pitääkseen nuoret riippuvaisina ja jatkaakseen sairautta ja kuolemaa aiheuttavaa liiketoimintaansa.

Nikotiinipussien mainontakieltoa valmistellaan jo Hollannissa

Hollannin hallitus kielsi huhtikuussa 2023 nikotiinipussien myynnin ja aikoo myös laajentaa nykyistä tupakkaa koskevaa lainsäädäntöä kaikkiin tupakattomiin nikotiinituotteisiin, erityisesti nikotiinipusseihin. Valmistelussa oleva lainsäädäntö tarkoittaisi nikotiinipussien mainonnan ja käytön kieltämistä julkisilla paikoilla, joissa tupakointi ja sähkösavukkeen käyttö on jo kielletty.

Koska lainsäädäntö on vielä keskeneräinen, McLaren pystyi mainostamaan nikotiinipusseja Zandvoortin kisoissa. Valituksen tehneiden järjestöjen mukaan mainontaa ei kuitenkaan tulisi sallia, mikäli se kannustaa terveydelle haitalliseen toimintaan.

”Mielestämme on outoa, että kielletyn tuotteen mainostaminen on sallittua”, Van Gils sanoo.

Urheilun sponsorointi on tupakkateollisuudelle tehokas tapa markkinoida tuotteitaan. WHO:n tupakoinnin torjuntaa koskevan puitesopimuksen (FCTC) sekä kansainvälisten määräysten vuoksi useat tupakkayhtiöt ovat omaksuneet uuden lähestymistavan moottoriurheilun sponsorointiin. Ne jatkavat yhteistyötään Formula 1- ja Grand Prix -joukkueiden kanssa, mutta vetoavat haittojen vähentämiseen ja väittävät uusien tupakka ja nikotiinituotteiden edistävän tätä tavoitetta.

Lähde
Autosport (19.8.2023): Dutch health organisations file complaint over McLaren F1’s nicotine branding