Ranska aikoo kieltää kertakäyttöiset sähkösavukkeet

Kertakäyttöiset sähkösavukkeet aiotaan kieltää Ranskassa osana kansallista tupakoinnin vastaista suunnitelmaa. Samanlaisia toimenpiteitä on tehty muun muassa Saksassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Pääministeri Élisabeth Bornen mukaan hallitus aikoo esitellä tupakoinnin torjumiseksi uuden kansallisen suunnitelman, jossa kiellettäisiin kertakäyttöiset sähkösavukkeet eli ”puffit”. Borne on huolissaan siitä, että makeisilta maistuvat kertakäyttöiset sähkösavukkeet on kohdistettu nuorille ja että ne toimivat porttina tupakointiin. Tupakointi aiheuttaa Ranskassa 75 000 kuolemaa vuodessa.

Ranskan hallitus viimeistelee vuoden 2024 budjettia, joka sisältää suunnitelman tupakoinnin vähentämiseksi, mutta suunnitelmassa ei ole savukkeiden veronkorotusta. ”Se ei tarkoita, ettemmekö olisi valppaita tupakan kulutuksen suhteen,” Brone lisäsi.

Useat maat harkitsevat tuotteiden kieltämistä

Useat Euroopan maat harkitsevat kertakäyttöisten sähkösavukkeiden kieltämistä. Belgiassa niiden verkkomyynti on kielletty, ja Irlannissa on käynnissä kansallinen kuuleminen niiden kiellosta. Saksassa hallitus on kieltänyt maustetut sähkösavukkeet.

Australiassa sähkösavukkeita saa vain reseptillä. Lisäksi niiden nikotiinipitoisuutta on pienennetty ja makuja rajoitettu.

Uudessa-Seelannissa on kielletty useimmat kertakäyttöiset sähkösavukkeet sekä lapsille suunnattu markkinointi. Sähkösavukekauppojen sijoittaminen koulujen lähelle on myös kielletty. Elokuussa voimaan tulleiden sääntöjen tarkoituksena on kuitenkin jatkaa kertakäyttöisten sähkösavukkeiden myyntiä niitä tupakoinnin lopettamiseen tarvitseville.

Viime vuonna julkaistujen tietojen mukaan Uuden-Seelannissa tupakointi oli pudonnut 8 prosenttiin. Päivittäin sähkösavukkeita käyttävien määrän kasvu oli kuitenkin suurempi kuin päivittäisten tupakoitsijoiden väheneminen.

Irlannissa tehty tutkimus osoittaa, että sähkösavukkeita käyttävät nuoret aloittavat tupakoinnin jopa viisi kertaa todennäköisemmin kuin he, jotka eivät käytä sähkösavukkeita.

Lähde
The Guradian (3.9.2023): France planning to ban disposable vapes in effort to combat smoking