Satoja miljoonia kiloja tupakantumppeja – somekampanja tuo tapetille ympäristöongelman

Tupakantumppi on maailman yleisin roska, joka vaikuttaa haitallisesti merien ekosysteemiin ja ihmisen terveyteen. YK ja WHO kampanjoivat aiheesta sosiaalisessa mediassa.

YK:n ympäristöohjelman (UNEP) ja WHO:n tupakkapuitesopimuksen (FCTC) sihteeristön yhteisellä kampanjalla halutaan lisätä tietoisuutta tupakantumpeissa olevan mikromuovin ympäristö- ja terveysvaikutuksista. Kampanjassa yhdistyy molempien osapuolten tieto ja kokemus tupakkatuotteiden terveydellisistä ja poliittisista ulottuvuuksista – sekä muoviroskaan liittyvän tutkimuksen edistäminen.

Kampanjaa toteutetaan osana  YK:n Clean Seas -hanketta, jossa on mukana 63 valtiota. Ne kaikki ovat sitoutuneet lopettamaan merten muovisaasteen.

Tumpin myrkyt päätyvät ihmiseen

Maailmassa tuotetaan yli 6 biljoonaa tupakkaa vuosittain, ja jokaisessa on pääosin mikromuoveista tehty filtteri. Maahan heitetyt tupakantumpit hajoavat esimerkiksi auringonvalon ja kosteuden vaikutuksesta. Tällöin niistä vapautuu mikromuoveja, raskasmetalleja ja monia kemikaaleja, jotka vaikuttavat ekosysteemiin.

Tupakantumpeista koostuu vuosittain yli 766 miljoonaa kiloa myrkyllistä jätettä. Tumpit ovat myös rantojen yleisin muoviroska, ja ne altistavat merten ekosysteemit mikromuoville.

Nieltynä mikromuovi tappaa ja vahingoittaa mereneläviä, lintuja, nisäkkäitä, matelijoita ja kasveja. Mikromuovit pääsevät myös myös ravintoketjuun ja sitä kautta ihmiseen aiheuttaen haittaa terveydelle. Ne voivat vaikuttaa muun muassa genetiikkaan, aivojen kehitykseen ja hengitystiheyteen.

Maapallon terveys vaikuttaa ihmisen terveyteen

Kampanja nostaa esille myös EU-direktiivin, joka vaatii selkeitä merkintöjä kaikkiin muovisuodattimella varustettuihin tupakkatuotteisiin. Tavoitteena on kannustaa yleisöä puolustamaan vastaavia muutoksia maailmalaajuisesti.

”WHO:n tupakkapuitesopimuksen sihteeristöllä on tekninen asiantuntemus tupakkatuotteiden vaikutuksista paitsi ihmisen terveyteen, myös ympäristöön”, toteaa Atif Butt, UNEP:n johtaja.

”Yhdistämällä UNEP:in ja WHO FCTC:n sihteeristön asiantuntemuksen ja Clean Seas -hankkeen, pyrimme tuomaan esille, miten terveytemme on olennainen osa maapallon terveyttä.”

Kampanja käyttää Twitterissä asiasanoja #CleanSeas ja #FaceThePlasticTruth.

Lähde
YK (2.2.2022): UN partnership aims to combat microplastics in cigarettes