Kertakäyttöiset sähkösavukkeet ovat vakava ympäristöriski

Kaatopaikkoihin päätyy miljoonia kertakäyttöisiä sähkösavukkeita, kun niitä ostavista yli puolet heittää ne kierrätyksen sijaan roskikseen.

Miljoonia kierrätettäviä kertakäyttöisiä sähkösavukkeita päätyy kaatopaikalle huolimatta siitä, että ne sisältävät litiumia, akkuihin tarvittavaa metallia.

Bureaun of Investigative Journalismin, Sky Newsin ja Daily Telegraphin yhteistyössä toteuttava tutkimus viittaa siihen, että Isossa-Britanniassa heitetään pois joka sekunti kaksi kertakäyttöistä sähkösavuketta. Tästä riittäisi vuodeksi litiumia noin 1200 sähköauton akun valmistukseen.

Isossa-Britanniassa ostetaan vuosittain noin 168 miljoonaa kertakäyttöistä sähkösavuketta, selviää Opiniumin kierrätysjärjestö Material Focusin puolesta tekemässä tutkimuksessa.

Kertakäyttöisissä sähkösavukkeissa on akku, mutta ei latausporttia. Ne on suunniteltu hävitettäväksi akun kulumisen jälkeen. Isossa-Britanniassa sähkösavukkeet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkalaiteromuksi, jotka tulee laittaa erikoiskierrätykseen.

Material Focuksen toiminnanjohtaja Scott Butlerin mukaan kertakäyttöiset sähkösavukkeet voivat olla vakava riski, jos niitä ei kierrätetä. Litiumioniakut voivat sytyttää tulipalon, kun ne murskataan jäteautossa tai jätteenkäsittelylaitoksessa.

Akuissa käytettävä litium on alkalimetalleihin kuuluva alkuaine. Sähkösavuke sisältää 0,15 grammaa litiumia, mikä tarkoittaa, että noin 10 tonnia metallia päätyy kaatopaikoille.

”Emme voi heittää tätä materiaalia pois. Se on nykyisessä ilmastohätätilanteessa todellista hulluutta – litium on yksi niistä keinoista, jotka tukevat vihreää taloutta”, kertoo Mark Miodownik, University College Londonin materiaalien ja yhteiskunnan professori. ”Sitä on kannettavassa tietokoneessa, matkapuhelimissa ja sähköautoissa. Se on materiaali, johon tukeudumme siirtyäksemme pois fossiilisista polttoaineista. Meidän on huolehdittava jokaisesta litiummäärästä.”

Litiumin kysynnän ennustetaan viisinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Metallin valmistus on monimutkainen prosessi, joka kuluttaa valtavia määriä energiaa ja vettä.

”Kertakäyttöiset sähkösavukkeet ovat erityisen huolestuttavia, koska ne on suunniteltu yksinomaan kertakäyttöön ja niiden markkinat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viime vuoden aikana erityisesti nuorten keskuudessa lisääntyneen suosion vuoksi”, kertoo Sheila Duffy, Action on Smoking and Health Scotlandin toimitusjohtaja.

Ympäristö-, elintarvike- ja maaseutuministeriön tiedottaja kertoo, että ministeriö tutkii parannuksia elektroniikkalaitteiden keräämiseen ja kierrätykseen tänä vuonna.

Lähde
The Bureau Investigate Journalism (15.7.2022): Rise of Single-Use Vapes Sending Tonnes of Lithium to Landfill