WHO vetoaa hallituksiin: tukea tupakoinnin lopettamiseen

WHO kehottaa kaikkien maiden hallituksia varmistamaan, että kansalaisilla on pääsy helposti saatavilla oleviin tupakoinnin lopettamisen tukeen ja tukipalveluihin.

Tieto tupakoinnista vakavan koronavirustaudin riskitekijänä on motivoinut miljoonia tupakoijia yrittämään lopettamista. Tupakoinnin lopettaminen voi kuitenkin olla hyvin haastavaa ilman asianmukaista tukea. Ammattimaiset lopettamispalvelut kaksinkertaistavat tupakoiven mahdollisuuden onnistua tupakoinnin lopettamisessa.

WHO:n teema Maailman tupakattomana päivänä 31.5. on Commit to quit – sitoudu lopettamaan. Kampanja herättelee hallituksia luomaan tukiverkostoja ja lisäämään pääsyä palveluihin, joiden on osoitettu auttavan tupakoinnin lopettamisessa.

Tällä hetkellä yli 70 prosentilla maailman 1,3 miljardista tupakoijasta ei ole pääsyä tukeen, jota he tarvitsevat lopettaakseen tupakoinnin. Erot vieroituspalveluiden saatavuudessa ovat kasvaneet entisestään viime vuonna, kun terveydenhuollon henkilökunta on joutunut keskittymään pandemian hoitoon.

Poliittisia toimia ja uudenlaisia ratkaisuja

WHO kannustaa parantamaan olemassa olevia palveluita, kuten terveydenhuollon ammattilaisten neuvontaa ja kansallisia, maksuttomia lopettamisohjelmia. Lisäksi on luotava innovatiivisia palveluita – kuten WHO:n digitaalinen terveystyöntekijä, Florence – sekä chat-tukiohjelmia WhatsAppiin ja Viberiin.

Jotta tupakoivia todella voitaisiin auttaa, tupakan kysyntää on vähennettävä toimivilla keinoilla.  Esimerkiksi WHO:n tupakkapuitesopimus (WHO FCTC) auttaa maailmanlaajuisen tupakkaepidemian hallinnassa sekä terveydelle, ympäristölle ja taloudelle aiheutuvien kustannusten vähentämisessä.  Keskeisiä keinoja ovat tupakkaveron korottaminen, savuttomien ympäristöjen luominen ja vieroituksen tuen tarjoaminen.

Savuttomuutta edistävällä politiikalla suojellaan myös tupakoimattomia, erityisesti lapsia ja nuoria. Maailmanlaajuisesti yli 65 000 lasta ja nuorta kuolee vuosittain tupakansavulle altistumisen vuoksi.

Tupakkateollisuus pidettävä erossa tupakoinnin torjunnasta

Suurin yksittäinen este tupakoinnista johtuvien kuolemien vähentämisessä on tupakkateollisuus, jonka edut ovat ristiriidassa kansanterveyden edistämisen kanssa. WHO:n tupakkapuitesopimuksen artiklan 5.3 mukaan tupakkayhtiöt on pidettävä erossa tupakoinnin torjunnasta. WHO on mm. ilmoittanut, että tupakkateollisuuden eturyhmien kanssa ei pidä luoda kumppanuuksia. Yksi tällainen eturyhmä on Philip Morris Internationalin rahoittama, haittojen vähentämistä liputtava Foundation of a Smoke Free World.

Myös YK on nostanut esille ristiriidan omien tavoitteidensa ja 8 miljoonaa kuolemaa vuosittain aiheuttavan tupakkateollisuuden välillä. Artikla 5.3:n mukaisesti tupakkateollisuus on suljettu kokonaan YK:n ulkopuolelle, ja YK:n virastoja on kehotettu laatimaan strategioita, joilla tupakkateollisuuden sekaantuminen tehtävään työhön estetään.

Savuttomuus etenee

Tupakoinnin torjunnassa on jo tapahtunut merkittävää edistymistä – tupakkateollisuuden vastustuksesta huolimatta. Kahden viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana tupakoijien määrä on vähentynyt 60 miljoonalla maailmanlaajuisesti.

Tupakoinnin väheneminen kuitenkin vaihtelee alueittain. Tupakkateollisuus kohdistaa kehittyviin maihin perinteisten savukkeiden markkinointia ja korkean tulotason maihin uusia nikotiinituotteita.

WHO ei suosittele sähkösavuketta lopettamisen tueksi

Tupakkateollisuus markkinoi sähkösavuketta lopettamisen tueksi maailmanlaajuisesti tupakoinnin torjunnan varjolla. Samaan aikaan tupakkateollisuus käyttää erilaisia markkinointitaktiikoita houkutellakseen lapset tuotteidensa käyttäjiksi. Tuotteiden houkuttelevuutta lisää yli 15 000 maun valikoima.

Tieteelliset todisteet sähkösavukkeen tehosta tupakoinnin lopettamisessa eivät ole vakuuttavia. Siirtyminen tavanomaisista savukkeista sähkösavukkeen käyttäjäksi ei ole lopettamista. Sähkösavukkeet sisältävät myrkyllisiä kemikaaleja, jotka on yhdistetty mm. sydän- ja verisuonitauteihin ja keuhko-oireisiin.

”Meidän tulee nojata tieteeseen ja tutkimukseen, ei tupakkateollisuuden markkinointikampanjoihin. Sama teollisuuden ala on vuosikymmenten ajan valehdellut myydäkseen tuotetta, joka on tappanut satoja miljoonia ihmisiä”, toteaa WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Lähteet
WHO (19.5.2021): Quit tobacco to be a winner
WHO: Article 5.3 of the WHO Framework Convention on Tobacco Control