fbpx

Rusko loistaa nuorten vähäisellä tupakointimäärällä

Kouluterveydenhoitaja Paula Heilimö kannustaa vanhempia hyväntuuliseen keskusteluun nuorten kanssa silloinkin, kun puhutaan päihteistä tai nikotiinituotteista. Heilimö työskentelee Ruskon yläkoululla, jossa nuoret tupakoivat selvästi muuta maata vähemmän.

Paula Heilimö on työskennellyt terveydenhoitajana Ruskon Maunun koululla kymmenisen vuotta. Yläkoulun puolella on 250 oppilasta. Koulun 8. ja 9. luokan oppilaista tupakoi vuonna 2019 ainoastaan 0,7 prosenttia. Vastaava luku on valtakunnallisesti 5,6 prosenttia.

Heilimö ei halua nimetä yhtä yksittäistä syytä Ruskon hyviin lukuihin, vaikkakin vahvistaa, etteivät koululaiset enää juokse nurkan taakse tupakalle. Positiiviseen keskusteluun hän kannustaa niin kodeissa kuin kouluilla.

”Päihteistä ja nikotiinituotteista on tärkeää puhua avoimesti ja ilman kiukkua. Nuorten kanssa voidaan yhdessä miettiä, miksi tupakka kiinnostaa, miten siitä voisi kieltäytyä ja mitä tuotteen käytöstä seuraa. Keskustelu hyvällä mielellä toimii sormen heristelyä paremmin.”

Itse hän ottaa nikotiinituotteet puheeksi säännöllisesti koululaisten kanssa.

”Keskustelen näistä asioista jo alakoululaisten terveystarkastuksissa. Kysyn, onko nikotiinituotteita tarjottu, käytetäänkö niitä kotona tai käyttävätkö kaverit. Kahdeksannella luokalla on laaja terveystarkastus, ja siinä vaiheessa näiden tuotteiden mahdollinen käyttö tulee keskusteluissa ilmi.”

Tavat tarttuvat kaveriporukassa

Heilimö arvioi, että tupakointi ja muiden nikotiinituotteiden käyttö on Ruskossa ikäluokkasidonnaista. Joissakin porukoissa käytetään jotakin tuotetta, ja prosentuaalisesti muutokset näyttävät pienellä paikkakunnalla suurilta. Yläkoululaisten tupakointi ja nuuskan käyttö on Ruskossa muuta maata vähäisempää, mutta sähkösavukkeen käyttö yleisempää. Vuonna 2019 Ruskon yläkoululaisista käytti sähkösavuketta 5,8 prosenttia (pojat 5,5 %, tytöt 6,3 %), valtakunnallisesti 2,3 prosenttia. sähkösavukkeiden käyttöön pyritään vaikuttamaan samalla tavalla kuin muihinkin nikotiinituotteiden käyttöön eli keskustelemalla ja tarjoamalla oikeanlaista tietoa.

”Sähkösavukkeiden kohdalla onkin itse asiassa erityisen tärkeää keskustella siitä, mitä nuori ajattelee tuotteesta tietävänsä. Yleisesti näitä pidetään nuorten keskuudessa tavallista tupakkaa vähemmän haitallisena vaihtoehtona ja haittoihin ei olla perehdytty. Siksi siis pitää saada nuoret ajattelemaan, että kyseessä on melko uusi tuote ja haitat saattavat olla muitakin kuin perinteisen tupakan tuomia”, Paula Heilimö kertoo.

Normaalin opetustyön lisäksi Ruskossa järjestetään joka toinen vuosi päihteisiin liittyviä teematunteja. Tapahtumat järjestetään usein päihdealan järjestöjen kanssa. Viimeksi teemana oli nuuska, jolloin Lounais-Suomen Niko-projektin asiantuntija oli koululla kertomassa aiheesta.

Kysy kuulumiset joka päivä

Paula Heilimö

Terveydenhoitajan mukaan nuorten perusterveystottumukset ovat Ruskossa pääosin kohdillaan. Valtaosa nuorista – niin Ruskossa kuin valtakunnallisesti – ei käytä mitään tupakka- tai nikotiinituotteita.

”Rusko on hyvä paikka nuorille. Perheet voivat täällä pääsääntöisesti hyvin, vaikka sekään ei automaattisesti takaa nikotiinittomuutta. Monilla on liikuntaharrastuksia. Ruskolla on kivoja, fiksuja nuoria. Suuri osa ajattelee omaa terveyttään.”

Hän pitää koululaisten mielenterveyden vaalimista yhtenä tärkeimmistä tehtävistä nuorten parissa. Ruskon koululla asiaan on pyritty vaikuttamaan varmistamalla, että apua on tarjolla. Koululla on psykiatrinen sairaanhoitaja, koulupsykologi, koulukuraattori ja terveydenhoitaja.

”Jos voit henkisesti huonosti, terveelliset elämäntavat unohtuvat. Silloin myös lähdetään helpommin kokeiluihin mukaan. Meidän pitäisi voida taata, että jokainen nuori voi hyvin, ketään ei kiusata ja jokaisella nuorella on aikuinen, johon voi turvautua.”

”Vanhemmat auttavat nuorta juttelemalla. Joka päivä pitää kysyä, että mitä kuuluu.”