fbpx

Puolet maailman lapsista altistuu tupakansavulle

Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa lasten terveyden suojelemiseen. Monet tupakan tulevista uhreista ovat nyt lapsia.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että noin puolet maailman lapsista altistuu tupakansavulle yleisissä paikoissa. Heistä 65 000 kuolee vuosittain passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin.

Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC:n mukaan vauvojen ja pienten lasten altistuminen tupakansavulle lisää keuhkoputkentulehduksia ja keuhkokuumeita, korvatulehduksia ja astmaa sekä hidastaa keuhkojen kasvua. Lasten altistuminen ympäristön tupakansavulle voi myös edistää sydän- ja verisuonitautien puhkeamista aikuisena sekä hermostoperäisiä käyttäytymishäiriöitä.

Kymmenet miljoonat lapset käyttävät tupakkaa

Tupakkayhtiöt kuluttavat miljardeja dollareita vuodessa tappavan tuotteensa mainontaan ja käyttävät tarkoituksellisesti harhaanjohtavia viestejä, jotka muokkaavat lasten asenteita. Lue ASH:n uutinen aiheesta.

WHO:n mukaan noin 43 miljoonaa 13–15-vuotiasta lasta käytti tupakkaa vuonna 2018. Heistä 14 miljoonaa oli tyttöjä ja 29 miljoonaa poikia. Noin puolet nuorena tupakkatuotteiden käytön aloittaneista kuolee tupakointiin liittyvään sairauteen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapset aloittavat tupakoinnin todennäköisemmin, jos toinen tai kumpikin vanhempi polttaa. Vaikka myös ikätoverien ja sisarusten tupakoinnilla on paljon vaikutusta, vanhempien asenteilla ja heidän tupakointikäyttäytymisellään on merkitystä. Vanhempien vaikutus on suurimmillaan lasten ollessa pieniä ja vähenee nuoruusvuosina ikätovereiden vaikutuksen kasvaessa.

Sopimus velvoittaa suojelemaan lapsia tupakalta

YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 24. artikla korostaa lapsen oikeutta nauttia parhaasta mahdollisesta terveydentilasta. Valtioille on artiklassa yksityiskohtaisia velvoitteita. Valtioita edellytetään esimerkiksi kehittämään ehkäisevää terveydenhuoltoa, vähentämään lapsikuolleisuutta ja taistelemaan tauteja vastaan.  Sopimus siis velvoittaa suojelemaan lapsia myös tupakalta.

Sopimuksen 19. artiklan mukaan vanhempansa hoidossa olevaa lasta tulisi suojella kaikenlaiselta väkivallalta, vahingoittamiselta, pahoinpitelyltä ja laiminlyönniltä. Valtioilla on siis velvollisuus tehdä asianmukaiset toimenpiteet sen varmistamiseksi, ettei aikuisten tupakointi vaaranna lasten terveyttä ja oikeuksia paikoissa, joissa lapset asuvat, opiskelevat, työskentelevät ja leikkivät.

Lähteet
WHO (2019): WHO launches new report on global tobacco use trends
WHO (27.5.2020): Tobacco, key facts
CDC: Health Effects of Secondhand Smoke
Journal of Public Health (8.5.2016): The role of parental smoking on adolescent smoking and its social patterning: a cross-sectional survey in six European cities 
Unicef: Sopimus lyhennettynä

Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa suojelemaan lapsia tupakalta.

Suomen ASH on julkaissut raportin tupakan laajoista vaikutuksista lapsen oikeuksiin. Tutustu raporttiin (pdf)