Maailman kauppajärjestö hylkäsi yhdenmukaistettuja tupakkatuotepakkauksia koskevan valituksen

Maailman kauppajärjestö on hylännyt valituksen, joka koski Australian tupakkatuotepakkauksia säätävää lakia. Päätös on tappio tupakkateollisuudelle, joka on aggressiivisesti taistellut pakkausten ulkoasun yhdenmukaistamista vastaan, ja sen tulisi rohkaista niitä valtioita, jotka harkitsevat pakkausten yhdenmukaistamista.

Maailman kauppajärjestö ( WTO) on vahvistanut lopullisella ratkaisullaan, että Australian yhdenmukaisia tupakkatuotepakkauksia edellyttävä laki on järjestön sopimusten mukainen.

Alun perin viisi maata teki Maailman kauppajärjestölle Australian lakiin liittyvän valituksen, joka hylättiin kesäkuussa 2018. Honduras ja Dominikaaninen tasavalta hakivat muutosta päätökseen, ja raporttien mukaan nämä maat saivat valitusten tekemiseen teknistä ja taloudellista tukea British American Tobacco ja Philip Morris International -tupakkayhtiöiltä.

Päätös torjuu tupakkayhtiöiden perustelut lain kyseenalaistamiseksi, ja samalla se vahvistaa, että tupakkatuotepakkausten yhdenmukaistamisesta säätävät lait ovat sekä tieteellisesti että oikeudellisesti pätevät. Päätös merkitsee sitä, että  yhdenmukaisten tuotepakkausten käyttönotto harkitsevat valtiot voivat puolustautua tupakkateollisuuden haasteita vastaan.

Australia edelläkävijä

Australia oli vuonna 2012 ensimmäinen maa, joka otti käyttöön yhdenmukaiset tupakkatuoteiden pakkaukset.  Lain mukaan tupakkatuotteet on myytävä ulkoasultaan pelkistetyissä pakkauksissa ilman bränditunnisteita tai tupakkayhtiöiden mainontaa. Australian jälkeen 15 maata on säätänyt tuotepakkausten yhdenmukaistamisesta, ja asia on useiden muiden maiden hallitusten harkinnassa.

Tupakkayhtiöt ovat vuosien ajan vastustaneet voimakkaasti tupakkatuotepakkausten pelkistämistä nostamalla kanteita, joiden tarkoituksena on ollut estää  yhdenmukaisia tuotepakkauksia koskevan lainsäädännön leviäminen eri maihin. Tähän saakka teollisuus on hävinnyt jokaisen oikeusjuttunsa sekä kansainvälisissä että kansallisissa tuomioistuimissa – ei ainoastaan Australiassa, mutta myös Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Norjassa, Israelissa sekä EU:ssa.

Samanaikaisesti,  kun yhä useammat valtiot harkitsevat pakkausten yhdenmukaistamista, tupakkayhtiöt ovat pyrkineet käyttämään Maailman kauppajärjestössä käynnissä ollutta valitusta perusteena sille, että hallitusten tulisi lykätä päätöksiä.

Tupakkatuotteiden käyttö tappaa maailmalla yli kahdeksan miljoonaa ihmistä vuodessa, ja sen ennustetaan tappavan miljardi ihmistä tämän vuosisadan aikana ilman valtioiden merkittäviä ehkäiseviä toimia.

Lähde
World Trade Organization (9.6.2020): Appellate Body issues reports regarding tobacco plain packaging requirements

Lisää tietoa

World Trade Organization: Summary of the Key Findings