Maailman kauppajärjestö hylkäsi yhdenmukaistettuja tupakkatuotepakkauksia koskevan valituksen

Maailman kauppajärjestö on juuri hylännyt valituksen, joka koski Australian tupakkatuotepakkauksia säätävää lakia. Päätös on tappio tupakkateollisuudelle, joka on aggressiivisesti taistellut pakkausten ulkoasun yhdenmukaistamista vastaan, ja sen tulisi rohkaista niitä valtioita, jotka harkitsevat pakkausten yhdenmukaistamista.

Maailman kauppajärjestö (World Trade Organization, WTO) vahvisti eilen 9.6.2020 lopullisella ratkaisullaan, että Australian yhdenmukaistettuja tupakkatuotepakkauksia edellyttävä laki on järjestön sopimusten mukainen.

Alun perin viisi maata teki Maailman kauppajärjestölle Australian lakiin liittyvän valituksen, joka hylättiin kesäkuussa 2018. Honduras ja Dominikaaninen tasavalta hakivat muutosta päätökseen, ja raporttien mukaan nämä maat saivat valitusten tekemiseen teknistä ja taloudellista tukea British American Tobaccolta ja Philip Morris Internationalilta.

Päätös torjuu tupakkayhtiöiden perustelut lain kyseenalaistamiseksi, ja samalla se vahvistaa, että tupakkatuotepakkausten yhdenmukaistamisesta säätävät lait ovat sekä tieteellisesti että oikeudellisesti pätevät. Yhdenmukaistamista harkitsevien valtioiden tulisi nyt edetä sillä luottamuksella, että ne voivat puolustautua tupakkateollisuuden haasteita vastaan.

Australia edelläkävijä

Australia oli vuonna 2012 ensimmäinen maa, joka otti käyttöön tupakkatuotepakkauksien yhdenmukaisuudesta säätävän lain. Lain mukaan tupakkatuotteet on myytävä ulkoasultaan pelkistetyissä pakkauksissa ilman bränditunnisteita tai tupakkayhtiöiden mainontaa. Australian jälkeen 15 maata on säätänyt tuotepakkausten yhdenmukaistamisesta, ja asia on useiden muiden maiden hallitusten harkinnassa.

Tupakkayhtiöt ovat vuosien ajan vastustaneet voimakkaasti tupakkatuotepakkausten pelkistämistä raskailla oikeudenkäynneillä, joiden tarkoituksena on ollut estää maita ottamasta yhdenmukaistamista käyttöön. Tähän saakka teollisuus on hävinnyt jokaisen haasteen sekä kansainvälisissä että kansallisissa tuomioistuimissa – ei ainoastaan Australiassa, mutta myös Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Norjassa, Israelissa sekä EU:ssa.

Samalla, kun yhä useammat valtiot harkitsevat pakkausten yhdenmukaistamista, tupakkayhtiöt ovat pyrkineet käyttämään Maailman kauppajärjestössä käynnissä ollutta valitusta perusteena sille, että hallitusten tulisi lykätä päätöksiä.

Tupakkatuotteiden käyttö tappaa maailmalla yli kahdeksan miljoonaa ihmistä vuodessa, ja sen ennustetaan tappavan miljardi ihmistä tämän vuosisadan aikana ilman valtioiden merkittäviä ennaltaehkäiseviä toimia.

Lähde

World Trade Organization: Appellate Body issues reports regarding tobacco plain packaging requirements

Lisää tietoa

World Trade Organization: Summary of the Key Findings