Googlea vaaditaan poistamaan tupakointiin kannustavat sovellukset sovelluskaupasta

Tupakointiin ja sähkösavukkeen käyttöön kannustavat sovellukset on poistettava Google Play -sovelluskaupasta. Yhteensä 179 organisaatiota 62 eri maasta jätti vetoomuksensa asiasta Googlelle. Suomen ASH on mukana vetoomuksessa.

Vetoomuksessa kehotetaan Googlea kieltämään kaikki tupakointia ja sähkösavukkeen käyttöä markkinoivat sovellukset Google Play -sovelluskaupassa ja poistamaan vastaavat tämänhetkiset sovellukset.

”Tupakkayhtiöt ovat viime vuosina käyttäneet yhä enemmän teknologia-alustoja nuoria tavoitellessaan. Lisäksi viime kuukausina tupakka- ja nikotiinialan yritykset ovat hyödyntäneet COVID-19-kriisiä markkinoidessaan online- ja mobiilitoimituksia erityistarjouksilla”, Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichaille osoitetussa kirjeessä todetaan.

Esimerkiksi Philip Morris International ja British American Tobacco ovat hyödyntäneet sosiaalista mediaa täyttämällä Instagramin ja Facebookin tupakan ja kuumennettavien tupakkatuotteiden mainoksilla. Sähkösavukeyhtiö Juul on niin ikään lietsonut nuorten sähkösavuke-epidemiaa Yhdysvalloissa selvästi nuoriin kohdennetulla sosiaalisen median mainonnallaan.

Apple hyvänä esimerkkinä

Apple kielsi tupakka- ja sähkösavuketuotteiden markkinoinnin omissa sovelluskaupoissaan viime vuonna. Kiellon myötä Apple Storesta poistettiin lähes 200 sovellusta. Amazon on niin ikään kieltänyt tupakka- ja sähkösavuketuotteiden markkinoinnin omilla alustoillaan.

”Tupakka- ja nikotiinituotteiden teknologia kehittyy, ja teollisuus pyrkii hyödyntämään kaikki mahdollisuudet mainostaa vaarallisia tuotteitaan. Google ei ole vielä toiminut Applen tapaan suojellakseen Google Play -kaupan käyttäjiä. Löysimme Google Playstä useita tupakointiin ja sähkösavukkeiden käyttöön kannustavia sovelluksia, jotka näyttävät olevan suosittuja Android-käyttäjien keskuudessa.”

”Google on jo kieltänyt tupakka- ja sähkösavuketuotteiden mainonnan ja myynninedistämisen hakukoneessaan. Vetoamme nyt Googleen, jotta tämä ottaisi seuraavan askeleen Google Play -kaupan käyttäjien suojelemiseksi maailmanlaajuiselta tupakkaepidemialta.”

Applen lisäksi Amazon, Facebook, Instagram ja Snap Inc pyrkivät jo hillitsemään tupakka- ja sähkösavuketuotteiden mainontaa.

Vetoomuksen jättäneet organisaatiot toimivat tupakkapolitiikan, kansanterveyden, yritysten vastuullisuuden ja kuluttajasuojan alalla.