Hollanti siirtyi tuotemerkittömiin savukeaskeihin

Säädös tuotemerkittömistä tupakkapakkauksista tuli voimaan Hollannissa. Pyrkimyksenä on vähentää etenkin nuorten tupakointia.

Tällä hetkellä säädös koskee savukkeita ja kääretupakkaa, ja vähittäismyyjille on annettu vuosi siirtymäaikaa. Muille tupakka- ja nikotiinituotteille, kuten sikareille ja sähkösavukkeille, säädös astuu voimaan tammikuussa 2022.

Hollannin hallituksen mukaan tuotemerkittömissä tupakkapakkauksissa ei saa olla logoa eikä tuotemerkin värejä ja fonttia. Savukkeita koskevat tiedot on ilmoitettava pakkauksissa neutraalilla, yhdenmukaisella fontilla. Pakkausten väri on tummanvihreä, ja pakkauksissa on oltava terveysvaroitukset tekstinä ja kuvana.

Nuorten tupakointia halutaan ehkäistä

Dutch Rewiev -lehden mukaan Hollannissa on aiemminkin rajoitettu tupakkapakkausten merkintöjä mm. siten, että kaksi kolmasosaa pakkauksesta oli peitettävä varoituksella. Tähän asti tupakkayhtiöt ovat kuitenkin voineet koristella pakkauksia logoilla ja houkuttelevilla väreillä.

Uuden säädöksen taustalla on pyrkimys vähentää erityisesti nuorten tupakointia.

”Monet aloittavat tupakoinnin teini-ikäisinä tai nuorina aikuisina, jolloin he ovat erityisen herkkiä brändeille ja mainonnalle”, lehti kirjoittaa.

Tuotemerkittömät tupakkapakkaukset yleistyvät maailmalla

Ensimmäisenä tuotemerkittömät tupakkapakkaukset otettiin käyttöön Australiassa vuonna 2012. Tällä hetkellä ne ovat käytössä tai tulossa käyttöön 17 maassa:

Australia
Ranska
Iso-Britannia
Norja
Irlanti
Uusi-Seelanti
Turkki
Saudi-Arabia
Thaimaa
Kanada
Uruguay
Slovenia
Belgia
Israel
Singapore
Hollanti
Unkari

Lähteet
Business.cov.nl (1.10.2020):  Plain packaging for cigarettes and rolling tobacco
DutchReview (1.10.2020):  Butt out: cigarette packs will start to switch to plain packaging from today