Nuorten on helppo piilotella nuuskan käyttöä

Kasvattajien pitäisi olla nykyistä tietoisempia nuuskasta ja siihen liittyvistä ilmiöistä, todetaan Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä Nuuska ja nuoret -selvityksessä.

Selvityksen tehnyt tutkija Mikko Piispa kertoo, että nuuskan negatiivinen leima on haalistunut – myös tyttöjen keskuudessa. Tyypillisiä nuuskan käyttäjiä ovat yhä pojat ja urheilijat, mutta selvityksessä kävi ilmi, että käyttäjät ovat entistä useammin niin sanottuja “kunnollisia nuoria”, jolla ei välttämättä ole muita paheita.

Nuuska vaikuttaakin olevan teini-ikäisten trendituote. Piispan mukaan yksi keskeinen syy tähän on, että nuoret kokevat nuuskan vähemmän haitalliseksi kuin tupakoinnin. Lisäksi nuuskaa on helpompi piilotella vanhemmilta ja muilta kasvattajilta, ja nuuskan käytöllä voi ”vedättää” aikuisia. Jos käytöstä jää kiinni, siitä ei rangaista samalla tavalla kuin tupakoinnista.

”Osa nuorista toivoo, että vanhemmat olisivat paremmin perillä nuuskaamisesta ja siihen liittyvästä kulttuurista. Jos heidän kanssaan voisi oikeasti keskustella aiheesta, sillä saattaisi olla nuuskaamista vähentävä vaikutus”, nuoria Helsingissä ja Torniossa haastatellut Piispa sanoo.

Selvityksessä kävi ilmi, että tyypillisesti nuoret saavat nuuskaa täysi-ikäisiltä kavereiltaan tai isoveljiltään. Alaikäisille nuuskaa välittävät yleensä juuri täysi-ikäistyneet nuoret mutta myös omat vanhemmat.

Nuuskan käyttö yhdistyy rentoihin tilanteisiin

Nuoret kuvasivat selvityksessä myös tyypillisiä nuuskan käyttötilanteita ja käytön motiiveja. Tyypillistä oli, että nuuskan käyttö yhdistyi rentoihin tilanteisiin. Se toimi muun tekemisen ohessa ja rentoutumisen apuvälineenä. Haastatteluissa mainittiin elokuvien katselu ja videopelien pelaaminen.

Toisaalta nuuskan käyttö oli haastateltujen mukaan koulussa yleistä. Koulussa nuuskaa on helpompaa ja näkymättömämpää käyttää kuin savukkeita: “jos sä istut vaikka jossakin koulussa tunnilla, niin ei voi kesken tunnin lähtee tupakkitauolle”, kommentoi eräs nuuskaa käyttävä nuori.

Tupakointi on usein mielletty sosiaaliseksi tavaksi, mutta selvityksen mukaan nuuskan käyttö ei ole välttämättä yhtään vähempää sosiaalista – se on sitä vain eri tavalla. Nuuskan voi laittaa sisätiloissakin huuleen lähes tilanteessa kuin tilanteessa, sillä vaikka sisällä käyttäminen olisi kiellettyä, sitä harvoin kontrolloidaan.

Lähde
Ehyt ry (2019): Nuuska ja nuoret -selvitys