Maailmanpankki: korkea tupakkaverotus ei ole syynä laittomaan kauppaan

Toisin kuin tupakkateollisuus antaa ymmärtää, tupakkaverojen nostaminen ei ole ensisijainen syy tupakan laittomaan kauppaan. Päinvastoin, tupakan pimeät markkinat kukoistavat suhteellisesti eniten maissa, joissa tupakkavero on matala. Vähiten laitonta kauppaa on maissa, joissa tupakan verotus on korkea.

Näin kirjoittaa Sheila Dutta blogissaan Maailmanpankin verkkosivuilla. Dutta viittaa Maailmanpankin tuoreeseen raporttiin, jossa esitellään tapaustutkimuksia yli 30 maasta ja kootaan hyviä käytäntöjä ja suosituksia tupakan laittoman kaupan ehkäisyyn.

Raportin mukaan tupakkatuotteiden laiton kauppa heikentää eritoten tupakkaveron vaikutusta ja jarruttaa siten myös tupakoinnin ehkäisyä. Laittomaan kauppaan vaikuttavat erityisesti maiden hallinto, heikko sääntely ja epävirallisten jakeluverkostojen saatavuus.

Maailmanpankin mukaan tärkeää laittoman kaupan ehkäisyssä olisi, että kaikki maat vahvistaisivat tupakkaveron hallintoa ja valvontaa. Raportti osoittaa, että tupakan verotuksen hallinnolla näyttää olevan keskeinen rooli laittoman kaupan ehkäisyssä. Esimerkiksi Iso-Britannia, Kenia ja Georgia ovat taloudellisesti ja institutionaalisesti hyvin erilaisia maita. Silti ne kaikki ovat onnistuneet parantamaan tupakkaverotuksen hallintoa ja vähentämään laitonta kauppaa samalla, kun ovat korottaneet tupakan verotusta.

Lisäksi erityisesti Kolumbiasta, Australiasta, Georgiasta ja Malesiasta saadut tapaustutkimukset vahvistavat, että tupakkateollisuus liioittelee laitonta tupakkakauppaa veronkorotusten vastustamiseksi.

Raportissa todetaan myös, että valtion tulot kasvoivat ja tupakointi väheni kaikissa maissa, joissa tupakan verotusta nostettiin huomattavasti.

Lähteet
World Bank Group (2019): Confronting Illicit Tobacco Trade: A Global Review of Country Experiences (pdf)
World Bank blogs (31.1.2019): Confronting tobacco illicit trade: a global review of country experiences