Lasten ääni alkoholikeskusteluun

WHO Kaakkois-Aasia on julkaissut kirjasen, jossa lapset ja nuoret kuvaavat alkoholia omasta näkökulmastaan. Tuore julkaisu sisältää lasten piirtämiä kuvia siitä, kuinka he näkevät tai kokevat alkoholin. 

WHO Kaakkois-Aasian alueellinen johtaja Poonam Khetrapal Singh korostaa, että nuorten ääni puuttuu alkoholikeskustelusta, vaikka asia koskettaa juuri heitä.

”Alkoholin kasvava kulutus Kaakkois-Aasiassa koskee nuoria enemmän kuin muita. Alkoholi aiheuttaa alueella yli 650 000 kuolemaa vuosittain. Maailmanlaajuisesti yli neljännes (26,5, prosenttia) kaikista 15-19-vuotiaista on alkoholin käyttäjiä. Tämä tarkoittaa 155 miljoonaa nuorta, mikä on huolestuttavaa”, Poonam Khetrapal Singh toteaa.

WHO Kaakkois-Aasian mukaan kaikista alkoholiin liittyvistä kuolemista yli 13  prosenttia koskee 20-39-vuotiaita. Alkoholin aiheuttamien sairauksien ja tapaturmien lisäksi alkoholi aiheuttaa läheisten tai toimeentulon menettämisiä, perheiden hajoamisia, lasten laiminlyöntiä, masennusta, yksinäisyyttä, väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Alkoholi johtaa myös nuorten riskikäyttäytymiseen, kuten juopuneena ajamiseen, tappeluihin ja itsetuhoisuuteen.

”Nuoret ovat niiden joukossa, joita alkoholi koskettaa eniten. Siksi heidän täytyy myös saada ääni tähän kansanterveydelliseen avainkysymykseen”, tohtori Poonam Khetrapal Singh kirjoittaa.

Kirjasessa lasten  piirustukset on teemoitettu seuraavasti:

  1. Kuuntele meitä. Lopeta alkoholin käyttö.
  2. Vaikutukset ja seuraukset
  3. Viestit alkoholittoman maailman puolesta

Lähde
WHO (2019): Voice of the Children: Alcohol in the eyes of the young (pdf)