fbpx

Ympäristörasite

Tupakan ympäristörasite kokonaisen valtion verran

Maailmassa valmistetaan vuosittain kuusi biljoonaa savuketta, joiden tuotantoketjussa käytetään merkittävät määrät luonnonvaroja. Kokonaisuudessaan tupakan vuosittainen hiilijalanjälki on lähes yhtä iso kuin Perun ja Israelin kasvihuonekaasupäästöt tai yli kaksinkertainen Walesin vastaaviin päästöihin verrattuna

Tupakan ympäristörasite on tärkeä syy jatkaa määrätietoista tupakkapolitiikkaa. Tupakan tuotannossa käytetään merkittävät määrät vettä, maata ja energiaa, minkä lisäksi tupakka aiheuttaa vuosittain miljoonia tonneja kiinteää jätettä. Näiden tietojen valossa on selvää, että ympäristökysymykset ovat nousseet tupakkapolitiikassa tärkeäksi näkökulmaksi.

Tupakoinnin terveysvaikutukset tunnetaan laajalti, mutta ympäristövaikutuksia ei ole juuri huomioitu. Jokainen vaihe tupakan viljelystä ja kuivatuksesta savukkeiden valmistukseen, jakeluun ja hävittämiseen vaatii paljon resursseja ja synnyttää jätettä ja päästöjä.

Mitä Suomi voi tehdä?

Tupakan tuotanto tapahtuu kaukana Suomesta, ja useimmiten meillä puhutut ympäristövaikutukset liittyvät lähinnä tupakan tumppeihin.Tavoite savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta vuoteen 2030 mennessä on tärkeä myös ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Nikotiinittomuuteen tähtäävä politiikka on tärkeää paitsi terveyden ja talouden, niin myös ilmaston kannalta. Jos hyväksymme tupakkateollisuuden toimet, rasitamme erityisesti kehittyviä maita, joissa tupakkaa viljellään. Samalla teemme hallaa koko planeetan hyvinvoinnille. Tupakkateollisuuden toimintaa ei pidä hyväksyä missään muodossa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan savukkeiden tuotannon ja kulutuksen vähentämisen ja lopulta loppumisen tulisi olla keskeinen osa kestävään kehitykseen pyrittäessä. WHO:n viime vuonna julkaisema perusteellinen raportti tupakan koko tuotantoketjun ympäristövaikutuksista ja suhteesta kestävään kehitykseen on ensimmäinen laatuaan. Siinä esitetään esimerkiksi tarkat luvut tupakan aiheuttamasta veden, metallien ja fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä sekä maan kulutuksesta. Raportissa myös verrataan tupakkasadon tuottavuutta tärkeämpiin elintarvikkeisiin, kuten perunaan ja tomaattiin.

Tupakka lukuina

  • tuotetaan 125 maassa
  • lähes 500 tehtaassa
  • 6 biljoonaa savuketta vuodessa
  • yhden vihreän tupakkatonnin viljely edistää ilmastonmuutosta noin 2‐3 kertaa enemmän kuin
    tomaatti‐ tai perunatonnin viljely.
  • tupakkateollisuuden vuoksi ilmakehään vapautuu vuodessa 84 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasuja
  • tupakkateollisuuden lakkauttaminen vastaisi 16 miljoonan auton poistamista liikenteestä vuosittain

 

Suomen tavoitteena on olla savuton ja nikotiiniton vuoteen 2030 mennessä. Se on paitsi terveyden, myös ympäristön etu.