Kertakäyttöiset sähkösavukkeet lisäävät ympäristöongelmia

Nykyisin jalkakäytävillä lojuu tupakantumppien lisäksi myös värikkäitä, kertakäyttöisiä sähkösavukkeita eli vapeja. Vapejen käyttö on yleistymässä, ja se kuormittaa ympäristöä entisestään.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC raportoi kesäkuussa 2023, että kuukausittainen sähkösavukkeiden myynti USA:ssa kasvoi tammikuun 2020 ja joulukuun 2022 välisenä aikana 46,6 % ja että vapejen osuus tästä kasvaa.

Yhdysvaltain PIRG-koulutussäätiön (Public Interest Research Group) vuoden 2023 raportin mukaan amerikkalaiset heittävät pois 4,5 vapea sekunnissa. Jos kaikki vuoden aikana pois heitetyt vapet laitettaisiin riviin, sen pituus olisi yli 11 265 kilometriä.

Vapet ovat merkittävä ympäristöhaitta

Kertakäyttöiset vapet aiheuttavat suurta haittaa ympäristölle ja maapallolle.

Niiden sisältämässä akussa on kuparia ja litiumia, joiden louhimiseen tarvitaan ympäristöä tuhoavaa kaivostoimintaa. Se aiheuttaa mm. valtavia määriä hiilisaastetta.

Vapejen nestepatruunoita ei voi vaihtaa, minkä takia niitä ei voi käyttää uudelleen. Koska vapeja ei voi kierrättää, niiden poisheiton mukana haaskautuu arvokasta materiaalia. Väärin hävitettynä ne voivat myös aiheuttaa tulipalon.

Useat maat ovat ryhtyneet toimiin

Useat maat ovat ryhtyneet toimiin vähentääkseen vapejen käyttöä ja niistä syntyvää jätettä. Muun muassa Ison-Britannian pääministeri Rishi Sunak ilmoitti tammikuussa, että hänen hallituksensa aikoo kieltää vapet.

Periaatteessa kertakäyttöiset sähkösavukkeet ovat kiellettyjä Yhdysvalloissa, sillä elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei ole hyväksynyt niitä kuluttajatuotteiksi. Tästä huolimatta niitä myydään ja sähkösavukevalmistajat yrittävät hyödyntää lain porsaanreikiä.  Ne voivat myös nimetä yrityksensä uudelleen välttääkseen niihin kohdistettuja kieltoja.

FDA on myöhemmin myöntänyt luvan luvattomien vapejen takavarikointiin. Joulukuussa virasto takavarikoi 1,4 miljoonaa yksikköä laittomia sähkösavukkeita – kaikkiaan 18 miljoonan dollarin arvosta. He lähettivät myös varoituksen 189:lle vapeja myyvälle jälleenmyyjälle.

Kertakäyttöiset sähkösavukkeet on kielletty tai niiden kieltoa suunnitellaan mm. Irlannissa, Ranskassa, Saksassa, Australiassa ja Isossa-Britanniassa.

Lähde
PIRG (21.2.2024): Disposable Vapes: Dangerous, Damaging, and just Dumb