Tupakoinnin lopettaminen vähentää koronariskiä

Myös korona-aikana olisi tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaiset, järjestöt ja apteekit jaksaisivat myös kehottaa tupakoinnin lopettamiseen, toivoo Suomen ASH:n puheenjohtaja, professori Pekka Puska.

”Tilanne on nyt haastava, sillä terveydenhuolto on kuormittunut. Toivottavasti tupakasta vieroituksen tuki voidaan silti pitää saatavilla myös koronaviruspandemian aikana esimerkiksi puhelimitse tai verkkopalveluiden avulla. Tupakointi on merkittävä riskitekijä koronaviruksessa. Koronavirus iskee keuhkoihin, joiden puolustusmekanismia tupakointi heikentää entisestään”, Pekka Puska tähdentää.

Maailman terveysjärjestö WHO on todennut, että tupakoidessa käsiä viedään lähelle kasvoja ja huulia, jolloin riski viruksen tarttumiseen lisääntyy. WHO:n mukaan tupakoivilla saattaa olla keuhkoahtaumatauti tai heikentynyt keuhkokapasiteetti, mikä lisää todennäköisyyttä koronaviruksen vakavaan muotoon.

Puskan mukaan koronapandemia voi olla sysäys tupakoinnin lopettamiseen – varsinkin kun tupakointi lisää taudin riskejä. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen tupakansavun haitallisten kemikaalien vaikutus jää heti pois ja keuhkojen toiminta alkaa palautua.

”Moni varmasti haluaa nyt vielä aiempaa enemmän lopettaa tupakoinnin. Heidän haluaan savuttomaan elämään pitäisi tukea. On hienoa, että myös monet järjestöt tarjoavat vieroitusapua etäyhteyksillä.”

Parveketupakoinnin haitat korostuvat karanteenissa

Professori Puskan mukaan koronavirus ja siitä johtuvat kotikaranteenit korostavat myös parveketupakoinnin haittoja.

”Järjestömme saa nyt paljon yhteydenottoja henkilöiltä, jotka karanteenien vuoksi viettävät aikaa kotonaan. Kenenkään ei pitäisi joutua hengittämään tupakansavua kotonaan vasten tahtoaan ja altistumaan vakaville terveyshaitoille. Olisi tärkeää, että nyt muistettaisiin lähellä elävät myös tässä asiassa”, Puska korostaa.

Tukea ja neuvontaa tupakoinnin lopettamiseen tarjoaa netissä ja puhelimitse Hengitysliiton Stumppi.fi -palvelu.

Lue myös: Tupakointi ja koronavirus