fbpx

Tupakointi ja koronavirus

Tupakoidessa käsiä viedään lähelle kasvoja ja huulia, jolloin riski viruksen tarttumiseen lisääntyy. Tupakoivien keuhkot ovat kovilla; heillä saattaa olla esimerkiksi keuhkoahtaumatauti tai heikentynyt keuhkokapasiteetti, mikä voi lisätä todennäköisyyttä koronaviruksen vakavaan muotoon.

Suomen ASH kannustaa tupakoinnin lopettamiseen. Lopettamalla tupakoinnin parannat vastustuskykyäsi ja pienennät riskiäsi koronaviruksen vakavaan muotoon. Savuttomuuden hyödyt jatkuvat koronapandemian jälkeenkin. Koronaviruksesta ja tupakoinnin lopettamisesta on tietoa myös kansainvälisillä sivustoilla. Esimerkiksi Cochraine-ryhmän koostesivua päivitetään säännöllisesti.

Lue, mitä asiantuntijat kertovat koronaviruksesta ja tupakoinnista. Uutisoimme aiheesta myös sosiaalisessa mediassa asiasanalla #koronajatupakka.

Lue myös, mitä Maailman terveysjärjestö WHO kertoo tupakoinnista ja koronaviruksesta.

Koronapandemia voi innostaa muutokseen

”Korona-tauti on niin uusi, että tutkimustieto siitä on vielä vähäistä. Tupakoivilla on silti mitä ilmeisimmin suurentunut riski taudin vakaviin komplikaatioihin. Myös sähkösavukkeen käyttö on riski.

Koronavirus iskee keuhkoihin, joiden puolustusmekanismia tupakointi heikentää. Kiinalaistutkimuksessa tupakoivilla oli 14-kertainen riski koronan komplikaatioihin verrattuna tupakoimattomiin. Riskisuhteet vaihtelevat tutkimuksissa, mutta on selvää, että tupakointi ja korona on vaarallinen yhdistelmä. Myös passiivinen tupakointi voi lisätä riskiä.

Monet elintapamuutokset tehdään elämän siirtymävaiheissa. Koronapandemia on monille melkoinen muutos tavanomaiseen. Niinpä se voi olla sysäys tupakoinnin lopettamiseen – varsinkin, kun tupakointi lisää taudin riskejä. Jos olet muutenkin ajatellut lopettaa, nyt on hyvä hetki!

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen tupakansavun haitallisten kemikaalien vaikutus jää heti pois ja keuhkojen toiminta alkaa palautua. ”

Professori Pekka Puska, Suomen ASH ry:n puheenjohtaja

 

Korona ja tupakointi – tuplariski sydämelle

”Koronainfektion aiheuttama tulehdustila voi laukaista sydäninfarktin, varsinkin jos potilaalla on jo valtimoiden kovettumistauti. Tupakan myrkyt kulkeutuvat valtimoihin ja vaurioittavat niiden sisäpintaa. Tupakka lisää myös veren hyytymistaipumusta, jolloin infarktin riski kasvaa. Keuhkokuumetapauksissa veren happipitoisuus heikentyy, mikä vaikeuttaa sydänlihaksen hapen saantia entisestään.

Sydämen ja keuhkojen terveys ovat kytköksissä toisiinsa – kun keuhkot ovat kovilla, myös sydän rasittuu. Valmiiksi sairas sydän ei kestä rasitusta yhtä hyvin kuin terve sydän.

Lopeta tupakointi sydämesi takia! Lopettaminen hyödyttää sydän- ja verenkiertoelimistöä hyvin nopeasti. Ensimmäisenä poistuu tupakoinnin veren hyytymistä lisäävä vaikutus. Myös nikotiinin verisuonia supistava vaikutus vähenee heti ensimmäisinä savuttomina päivinä. Pikkuhiljaa myös tupakan haittavaikutukset valtimoverisuonten seinämiin lievittyvät. Kun sydän ja verisuonet jaksavat paremmin, elimistön on helpompi voittaa infektioon liittyvät lisärasitukset.”

Kardiologi Anna-Mari Hekkala, Sydänliitto

 

Säästä keuhkojasi nyt – lopeta tupakointi

”Koronaepidemia on erittäin hyvä syy lopettaa tupakointi. Lopettamalla säästät keuhkojasi. Tupakointi lisää koronaviruksen vaikeita tautimuotoja.  Useilla pitkään tupakoineilla on muutoksia keuhkojen toiminnassa, ja koronainfektio voi pahentaa tilannetta entisestään.

Edes sähkösavuketta ei kannata käyttää. Sähkösavukkeet aiheuttavat todennäköisesti keuhkoissa samankaltaisia tulehdusprosesseja kuin tupakka, vaikkakin lievempiä. Sähkösavukkeen käyttö on myös riski. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää, että hengität keuhkoihisi puhdasta ilmaa, etkä myrkkyjä.

Jos lopetat tupakoinnin, parannat keuhkojesi terveyttä nopeasti. Savuttomuuden hyvät vaikutukset jatkuvat koronapandemian jälkeenkin. ”

Professori Tuula Vasankari, Filha ry

 

 

Savuttomuus kannattaa erityisesti nyt

”Koronavirusinfektion vakavuus korostuu, jos sinulla on jokin perussairaus etenkin keuhkoissa, sydämessä tai verenkiertoelimissä tai sairastat diabetesta. Jos lopetat tupakoinnin nyt, voit parantaa mahdollisuuttasi selvitä vakavasta koronainfektiosta. Sairaalassa sinua on myös helpompi hoitaa, jos olet savuton.

Tartuntariskin vuoksi terveysasemalle menoa kannattaa välttää, mutta vieroituksen tukea voit silti saada.  Työterveysasemille tai terveyskeskukseen voi ottaa yhteyttä soittamalla tai netin kautta. Myös chat-neuvonta tai videovastaanotto toimivat terveydenhuollossa ja auttavat tässäkin asiassa. Tupakoinnin lopettaminen on juuri nyt hyvä syy ottaa yhteyttä! Aluksi ammattilaiset auttavat sinua eroon tupakasta hyödyllisillä ohjeilla ja tarvittaessa myös lääkkeen avulla, jos lääkäri arvioi sen olevan tarpeen. ”

Professori Kari Reijula, Savuton Suomi 2030 -verkoston puheenjohtaja

 

 

Tukea tupakoinnin lopettamiseen myös koronapandemian aikana

”Et voi muuttaa menneisyyttäsi, joten älä pode syyllisyyttä tupakointihistoriasi takia. Mieti mieluummin, mitä juuri nyt voit tehdä. Käytännön tekeminen on yleensä helpompaa kuin jatkuva aikominen. Nyt koronaviruspandemian aikana tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää! Jos et ensimmäisellä kerralla onnistu, yritä uudestaan. Älä pelkää hetkellistä epämukavuutta. Tukea muutosprosessiin on tarjolla. ​

Stumppi.fi-sivustolla on paljon käytännönläheistä tietoa, ohjeita ja vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen. Sivuston keskustelupalstan vertaistuki on monen tupakoinnin lopettaneen ja lopettamista yrittävän mielestä erittäin hyvä apu. Keskusteluja voit lukea rekisteröitymättä sivustolle.

Stumppi-palvelussa toimii myös puhelinneuvonta, jos kaipaat henkilökohtaista keskustelua omasta tilanteestasi. Puhelinneuvonta on auki ma-ti klo 10-18 ja to 13-16.”

Terveysasiantuntija Maija Kolstela, Hengitysliitto/Stumppi-palvelu

 

Lue myös Lääketieteen tohtori Maria Juuselan haastattelu: Nikotiinilla ehkä vaikutusta koronainfektioon

Kokemuksia tupakoinnin lopettamisesta

Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista, ja se kannattaa.

Haastattelussamme Antti Rinne kertoo, miten onnistui lopettamaan tupakoinnin.