Tupakointi ja sähkösavukkeen käyttö voivat altistaa vakavamuotoiselle koronavirustaudille

Tupakointi aiheuttaa keuhkojen immuunijärjestelmän heikkenemistä ja keuhkojen tulehdusta, mikä voi lisätä vakavamuotoisen koronavirustaudin riskiä. Sähkösavukkeen käytön vaikutukset ovat mahdollisesti samankaltaiset.

Scientific American -julkaisun mukaan sekä pitkäaikaisilla tupakoijilla että sähkösavukkeen käyttäjillä on kohonnut kroonisten keuhkosairauksien riski, mikä puolestaan on liitetty vakavempiin koronaviruksen aiheuttamiin tapauksiin. Lääketieteen tohtori Melodi Pirzada, NYU Withrop Hospital of Long Island, arvioi, että näissä ryhmissä tulee olemaan enemmän vakavia sairastumistapauksia.

Pirzadan mukaan tupakointi ja sähkösavukkeen käyttö vaikuttavat keuhkojen puhdistumiseen. Hän selittää, että hengitysteiden värekarvojen tehtävänä on puhdistaa myrkkyjä ja likaa hengitysteistä sekä puhdistaa keuhkoja yskiessämme, ja tupakointi sekä sähkösavukkeen käyttö vaikuttavat tähän toimintoon.

Solubiologian ja fysiologian professori Robert Tarran, University of North Carolina at Chapel Hill, tuo puolestaan esille, että tupakointi on tunnettu influenssan riskitekijä.

”Tupakoijien immuunivaste heikkenee jossain määrin. Heillä erittyy limaa enemmän, keuhkot puhdistuvat huonommin. Esiintyy tulehdusta edistäviä muutoksia, myös immuunisolut muuttuvat. Kaikki tämä johtaa siihen, että tupakoijat saavat todennäköisemmin viruksia, pahemmilla seurauksilla”, Tarran toteaa.

Tupakka koronavirustutkimuksissa

Kiinassa tehdyn vertaisarvioimattoman preprint-tutkimuksen mukaan miehet joutuivat naisia hieman useammin sairaalahoitoon koronavirusinfektion takia, mikä voi liittyä miesten huomattavasti yleisempään tupakointiin Kiinassa.

Chinese Medical Journalissa julkaistussa tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että 78 koronaviruspotilaasta pitkään tupakoineilla oli 14 prosenttia suurempi riski saada koronaviruksen aiheuttama keuhkokuume. Vertaisarvioimattoman preprint-tutkimuksen mukaan ACE2-reseptoreita koodaava geeni on tupakoijilla aktiivisempi, ja koronavirus tarttuu ACE2-reseptoreiden kautta.

Professori Tarranin mukaan sähkösavukkeiden käyttäjien virusinfektioriskiä ei ole tutkittu paljon, mutta joidenkin tutkimusten mukaan he saavat hengitystietulehduksia todennäköisemmin. Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan sähkösavukkeen käyttö saattaa häiritä neutrofiilien toimintaa. Chapel Hillin tutkijat ovat osoittaneet, että sähkösavukkeen käyttö estää immuuni- ja tulehdusvastegeenien toimintaa nenäsoluissa jopa tupakointia enemmän.

Scientific Americanin mukaan tutkimukset eivät suoraan osoita, että  tupakointi tai sähkösavukkeen käyttö vaikuttavat koronavirustaudin vakavuuteen, mutta koska ne vahingoittavat immuunijärjestelmää, on perusteltua olettaa, että ne pahentavat koronavirusinfektiota.

Lähteet
Scientific American (17.3.2020): Smoking or Vaping May Increase the Risk of a Severe Coronavirus Infection.
MedRxiv (21.2.2020): Epidemiological and clinical features of the 2019 novel coronavirus outbreak in China
Preprints (2020): Tobacco-Use Disparity in Gene Expression of ACE2, the Receptor of 2019-nCov
American Journal of Physiology (10.6.2016): E-cigarette use results in suppression of immune and inflammatory-response genes in nasal epithelial cells similar to cigarette smoke