Nikotiinipussien kokeilu jo yleistä nuorten keskuudessa

Vuonna 2024 neljännes nuorista ilmoitti joskus käyttäneensä nikotiinipusseja. Päivittäin nikotiinipusseja oli käyttänyt 11 prosenttia pojista ja kolme prosenttia tytöistä. Myös sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt. Sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käytön lisääntyminen on poikkeus pitkään jatkuneessa nuorten päihteiden käytön myönteisessä kehityksessä.

Nikotiinipussien suosio on lisääntynyt voimakkaasti sen jälkeen, kun niitä koskevat myyntirajoitukset poistuivat vuonna 2023. Myös nuoret ovat löytäneet tämän uuden nikotiinituotteen, ilmenee nuorten päihteiden käyttöä käsittelevästä eurooppalaisesta koululaistutkimuksesta, European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD). Tutkimuksessa olivat mukana tutkimusvuonna 16 vuotta täyttävät nuoret, jotka olivat Suomessa peruskoulun 9. luokalla.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2024 neljännes 15–16-vuotiasta ilmoitti joskus käyttäneensä nikotiinipusseja: pojista 31 prosenttia ja tytöistä 17 prosenttia. Päivittäin nikotiinipusseja oli käyttänyt 11 prosenttia pojista ja kolme prosenttia tytöistä.

”Nuoret käyttävät nikotiinipusseja jo nuuskaa yleisemmin. Myös siirtymää nuuskan käytöstä nikotiinipusseihin on mahdollisesti ollut. Nikotiinipussit ovat erittäin koukuttavia ja esimerkiksi nuorten aivojen kehitykselle haitallisia”, toteaa THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.

Sähkösavukkeen käyttö lisääntynyt selvästi

Myös nuorten sähkösavukkeiden eli vapen käyttö on lisääntynyt edellisestä mittauskerrasta vuonna 2019. Sähkösavukkeita oli kokeillut aiempaa useampi, 40 prosenttia nuorista, kun vastaava osuus edellisellä vuonna 2019 oli 34 prosenttia. Päivittäin sähkösavukkeita ilmoitti käyttävänsä pojista yhdeksän ja tytöistä 13 prosenttia.

Tupakointi ja nuuskakokeilut vähentyneet

Nuorten tupakointi on vähentynyt selvästi tutkimuksen aloitusvuodesta 1995, jolloin peruskoulun 9. luokkalaisista 77 prosenttia oli joskus elämänsä aikana tupakoinut ainakin yhden kerran. Vuonna 2024 vastaava osuus oli 32 prosenttia.

Vuonna 2024 päivittäinen tupakointi on vähentynyt tytöillä edelleen, mutta pojilla väheneminen on pysähtynyt. Yhdeksäsluokkalaisista pojista noin kuusi ja tytöistä neljä prosenttia tupakoi päivittäin. 

Entistä harvempi nuori käyttää alkoholia, humalajuomisen väheneminen pysähtynyt

Raittiiden nuorten osuus on lisääntynyt voimakkaasti vuodesta 1999, jolloin kymmenesosa 15–16-vuotiaista ei ollut koskaan juonut mitään alkoholijuomaa. Vuonna 2024 vastaava raittiiden osuus oli 35 prosenttia. 

Nuorten humalajuominen väheni vuoteen 2015 asti, minkä jälkeen väheneminen näyttää pysähtyneen. Viikoittain humalaan juovien nuorten osuus on jopa hieman kasvanut vuoden 2019 jälkeen: vuonna 2024 pojista yhdeksän ja tytöistä kuusi prosenttia joi suunnilleen viikoittain vähintään kuusi annosta kerralla. 

Kyselyn mukaan nuoret ajattelevat myös hieman entistä useammin, että runsaaseen kertajuomiseen ei liity juurikaan terveydellisiä tai muita riskejä.

Lähteet
THL (8.8.2024): Yhä useampi suomalaisnuori ei ole koskaan käyttänyt alkoholia – sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on yleistä
THL, Tilastoraportti 42/2024: Nuorten päihteiden käyttö ja rahapelaaminen – ESPAD 2024 : Suomalaisnuorten alkoholinkäyttö vähenee edelleen, vapen ja nikotiinipussien käyttö on yleistä (pdf)