Maailmanlaajuinen tupakointi vähenee – tupakoivia aikuisia yhä yli 1,25 miljardia

Tupakointi on maailmanlaajuisesti vähentynyt tupakkateollisuuden vastustuksesta huolimatta, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO:n uusi raportti.  WHO kehottaa valtioita vauhdittamaan ponnisteluja tupakoinnin torjumiseksi, koska työtä on yhä paljon.

WHO tarkastelee raportissaan tupakoinnin yleisyyttä globaalisti, alueittain ja maittain vuonna 2022. Lisäksi raportissa on ennuste vuodelle 2030.  

Raportin mukaan vuonna 2022 joka viides maailman aikuisista tupakoi, kun vastaava määrä vuonna 2000 oli joka kolmas. Maailman valtioista 150 on onnistunut vähentämään tupakointia. Brasilia ja Alankomaat ovat saavuttaneet menestystä toteuttamalla tupakoinnin torjunnan MPOWER-toimenpiteitä. Brasiliassa tupakointi on vähentynyt 35 prosenttia vuodesta 2010, ja Alankomaissa lähes 30 prosenttia.

”Viime vuosina on edistytty tupakoinnin torjunnassa, mutta tähän ei pidä tyytyä. Olen hämmästynyt siitä, miten tupakkateollisuus tavoittelee voittoja satojen tuhansien ihmishenkien kustannuksella. Kun hallitus luulee voittaneensa taistelun tupakkaa vastaan, tupakkateollisuus tarttuu tilaisuuteen manipuloidakseen terveyspolitiikkaa ja myydäkseen tappavia tuotteitaan,” toteaa Dr Ruediger Krech, WHO:n terveyden edistämisen osaston johtaja.

WHO Euroopan alueella kehitys huolestuttava

Eniten tupakoidaan WHO Kaakkois-Aasian alueella, jossa 26,5 prosenttia tupakoi, sekä WHO Euroopassa, jossa tupakoivia on 25,3 prosenttia.  Ennusteen mukaan vuonna 2030 tupakointi tulee olemaan yleisintä WHO Euroopan alueella, yli 23 prosenttia.  Naiset tupakoivat WHO Euroopan alueella yli kaksi kertaa niin paljon kuin maailmassa keskimäärin, ja naisten tupakointi myös vähenee hitaammin kuin muilla alueilla.

Tupakointi on tasaisesti vähentynyt vuosien kuluessa ja tavoite 25 prosentin suhteellisesta tupakoinnin vähenemisestä tullaan saavuttamaan vuoteen 2025 mennessä. Sen sijaan tavoite kolmenkymmenen prosentin suhteellisesta vähenemisestä vuoden 2010 lähtötasoon verrattuna ei WHO:n mukaan toteudu kaikkialla. Vain 56 maata saavuttaa tämän tavoitteen, mikä on neljä maata vähemmän kuin edellisessä, vuoden 2021 raportissa arvioitiin.

Lisää toimia tupakoinnin torjuntaan tarvitaan

Tupakointi on lisääntymässä kaikkiaan kuudessa maassa: Kongon demokraattisessa tasavallassa, Egyptissä, Indonesiassa, Jordaniassa, Omanissa ja Moldovassa.

Pyrkimykset suojella terveyspolitiikkaa tupakkateollisuuden lisääntyneeltä häirinnältä ovat heikentyneet kaikkialla maailmassa, osoittaa Global Tobacco Industry Interference Index 2023.

Maakohtaiset tutkimukset osoittavat myös, että useimmissa maissa 13–15-vuotiaat lapset käyttävät tupakka- ja nikotiinituotteita.

WHO:n Maailman tupakattoman päivän 2024 teema on Protect the children from tobacco industry interference, lasten suojeleminen tupakkateollisuuden vaikuttamistyöltä.

Lähteet
WHO (2024): Global report on trends in prevalence of tobacco use 2000–2030 (pdf)
WHO (16.1.2024): Tobacco use declines despite tobacco industry efforts to jeopardize progress