Viinipakkauksissa ilmoitettava ravintoarvo ja ainesosat

8.12.2023 jälkeen tuotettujen viinien etiketteihin on lisättävä ravintoarvoilmoitus ja ainesosaluettelo. Määräys koskee myös kuohuviinejä ja hiilihapotettuja viinejä.

Merkinnät ovat pakollisia pakkausmerkintöjä, joten niiden täytyy olla suomeksi ja ruotsiksi. Ne voi esittää myös sähköisessä muodossa, esimerkiksi QR-koodin avulla.

EU julkaisi viime vuoden lopussa laajan kysymyksiä ja vastauksia sisältävän ohjeen, jolla selvennetään muutoksia. Valvira on julkaissut sivullaan ohjeistuksen, ja sitä sovelletaan Suomessa myytäviin viineihin.

Maustettujen viinien pakkausmerkintöjä koskevat vaatimukset tarkentuvat komission asetuksella, joka tämän hetken tiedon mukaan julkaistaan helmikuussa 2024.

Valvira selventää muun muassa seuraavia seikkoja:

  • Ravintoarvoilmoitus ja ainesosat on esitettävä suomeksi ja ruotsiksi. Tämä koskee myös sähköistä esittämistä.
  • Energiasisältö on aina kerrottava etiketissä. Se tulee otsikoida Energiasisältö tai E. Energia kerrotaan kilokaloreina ja kilojouleina 100 ml kohden.
  • Jos etikettiin painetussa ainesosaluettelossa sulfiitti tai muu yliherkkyyttä aiheuttava ainesosa esitettään korostettuna, sitä ei erikseen tarvitse mainita.
  • Muutokset koskevat vain rypäleistä valmistettuja viinituotteita, eivät esimerkiksi marja- ja hedelmäviinejä.

Yksityiskohtaisempaa tietoa Viinien pakkausmerkinnät -ohjeistuksesta (pdf)

Lähde
Valvira (31.10.2023): Viinien pakkausmerkintöihin muutoksia 8.12.2023