WHO:n kampanja paljastaa tupakkayhtiöiden valheita

Maailman terveysjärjestö WHO on aloittanut Stop the Lies -kampanjan, jonka tarkoituksena on paljastaa tupakkayhtiöiden valheellista vaikuttamista.

Juuri julkaistu tupakkaindeksi (The Global Tobacco Industry Interference Index 2023) osoittaa, että terveyspolitiikan suojeleminen tupakkateollisuuden lisääntyneeltä vaikuttamiselta on heikentynyt kaikkialla maailmassa.

WHO:n kampanja, Stop the Lies, keskittyy paljastamaan tupakkayhtiöiden nuoriin kohdistamaa markkinointia. Siinä myös kehotetaan kaikkia hallituksia suojelemaan terveyspolitiikkaa tupakkateollisuuden vaikuttamispyrkimyksiltä.  

Tupakka- ja nikotiinimarkkinat ovat vahvasti riippuvaisia uusista nuorista kuluttajista. Uudet tuotteet, kuten näyttävän näköiset, karkilta maistuvat sähkösavukkeet, ovat edistäneet niiden käytön yleistymistä nuorten keskuudessa. Terveyshaitat jäävät kuluttajilta kuitenkin suurelta osin pimentoon.

Suuria summia lobbaukseen

Tupakkateollisuus käyttää valtavasti rahaa horjuttaakseen tupakkasäätelyä ja rahoittaakseen etujaan ajavia organisaatioita.

Tupakkateollisuus yrittää puuttua maiden oikeuteen suojella ihmisten terveyttä haastamalla hallitukset oikeuteen, jos ne säätävät toimintaansa rajoittavia lakeja. Toinen keino on tarjota mm. taloudellisia kannustimia, jotta se pääsisi vaikuttamaan suunniteltuihin toimenpiteisiin ja ajamaan omia etujaan. Näin jopa tulevassa WHO:n tupakkapuitesopimuksen sopimuspuolten konferenssissa.

Lisäksi tupakkateollisuus rahoittaa tutkimuksia, joissa kuuluu rahoittajan ääni, levittää valheellista tietoa, hyödyntää sosiaalisen median vaikuttajia ja sponsoroi tapahtumia.

WHO on sitoutunut paljastamaan tupakkateollisuuden keinoja terveyspolitiikan heikentämiseksi ja kehottaa päätöksentekijöitä vastustamaan alan vaikuttamiskeinoja.

Lähde
WHO (16.11.2023): New WHO campaign highlights tobacco industry tactics to influence public health policies